Acupunctuur en stress 3

In de voorgaande stukjes, stress en acupunctuur 1 en stress en acupunctuur 2, hebben we het uitgebreid gehad over hoe we met stress omgaan. In deze blog zal ik een oefening uitleggen om het lichaam en de geest tot rust te brengen en zo de stress te verminderen.

Oefening om te ontspannen

Lees eerst de onderstaande stappen helemaal door, zodat je tijdens de oefening niet meer hoeft te kijken. Neem 10 minuten de tijd voor de oefening, zet een wekker zodat je niet zelf op de tijd hoeft te letten.

Begin door op je rug te liggen, op bed of op de grond. Neem een ontspannen houding aan, de voeten op schouderbreedte en laat de tenen naar buiten vallen. De armen langs het lichaam met een stukje ruimte tussen het lichaam en je armen.

Leg 1 hand op je buik, een stukje onder je navel. Dit wordt het punt waar we ons op gaan concentreren.

Adem in door de neus en uit door de mond. Let op dat je je kaken niet gespannen houdt, open de mond eventueel iets verder.

Terwijl je inademt druk je je hand met je buik omhoog. Als je uitademt zakt je hand weer naar beneden. Probeer om niet met je hand je buik te voelen, maar met je buik je hand te voelen. Stel je voor dat je bij elke ademhaling een ballon vult die in je bekken ligt.

Er zullen tijdens de oefening waarschijnlijk allerlei gedachten boven komen. Dit is geen enkel probleem, probeer alleen die gedachten niet te volgen. Bijvoorbeeld: het is niet erg als je denkt dat je nog boodschappen moet gaan doen, maar ga niet vervolgens een lijstje in je hoofd maken van wat je allemaal wilt halen.

Op deze manier zul je vanzelf minder gaan denken en meer gaan voelen. Waardoor zowel je lichaam als je geest tot rust komen. En waar dat goed voor is hebben we hiervoor al gelezen.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder