Hoofdpijn

Acupunctuur bij Hoofdpijn

Er zijn vele vormen van hoofdpijn, van de normale hoofdpijn en de kater tot ernstigere vormen als migraine en clusterhoofdpijnen. In de Chinese Geneeskunde wordt er ook onderscheid gemaakt, maar op een heel andere manier. Ik zal een aantal voorbeelden geven van hoe hoofdpijn in de acupunctuur onderverdeeld wordt.

Vol of leeg

Een volle hoofdpijn betekent teveel energie. Je hebt het gevoel dat iedereen van je hoofd af moet blijven. Druk op het hoofd is erg vervelend. Een lege hoofdpijn is juist een tekort aan energie in het hoofd. In dit geval is druk op het hoofd juist prettig.

Soort pijn

Een stekende pijn op een specifieke locatie is meestal een stagnatie van Qi of Xue. Een zeurend gevoel is vaker een leegte (te weinig energie) en een dof en diffuus gevoel geeft meestal damp aan.

Locatie

Pijn op het voorhoofd heeft te maken met de maag. Denk bijvoorbeeld aan de hoofdpijn die je krijgt als je te snel een milkshake drinkt. Rond de ogen staat voor de lever, evenals op de kruin. De zijkanten van het hoofd komen overeen met de galblaas en de achterkant staat voor de blaas. Voor de volledigheid: ik bedoel hier de Chinese definities van de organen, niet de Westerse.

Dit is slechts een zeer eenvoudige indeling. Om echt de juiste diagnose te kunnen stellen is het ook nodig om een polsdiagnose en tongdiagnose te doen. Hoofdpijn heeft altijd te maken met de energie in het gehele lichaam. Bij acupunctuur zul je ook merken dat er bij de behandeling niet alleen naalden in je hoofd gezet worden, maar ook bijvoorbeeld in de benen of armen.

Wilt u meer informatie over Acupunctuur bij Hoofdpijn? Dan kun je contact met mij opnemen en eventueel een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Bij beginnende hoofdpijn

Er is een goed acupunctuurpunt wat je bij beginnende hoofdpijn kan masseren. Vaak trekt de hoofdpijn dan vanzelf weg. De oorzaak van de hoofdpijn (bv vermoeidheid) is echter niet weg, dus je dient nog wel goed voor jezelf te zorgen verder.

Het punt bevindt zich op het vlezige stukje tussen duim en wijsvinger. Als je de hand met de handpalm plat op de tafel legt en de duim aansluit, ontstaat er een bobbel tussen de duim en wijsvinger. Op het hoogste punt bevindt zich het acupunctuur punt He Gu. Stevig masseren! Je merkt vanzelf als je op het goede punt zit, doordat dit punt gevoeliger is dan de omgeving.

Samenwerking

Hoofdpijn kan vele oorzaken hebben. Denk aan vermoeidheid of spanning en stress, maar ook maagklachten, hoge bloeddruk of een hormonale afwijking.

In de meeste gevallen is acupunctuur de meest effectieve aanpak. In sommige gevallen is een andere behandelvorm effectiever.

In mijn praktijk werk ik daarom samen met verschillende disciplines. Het kan dus zijn dat ik je na de intake voorstel om een combinatie met een andere therapievorm te doen. Of ik verwijs je zelfs volledig door naar een andere behandelvorm. Zo kan ik zorgen dat je altijd het beste resultaat uit je behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Wil je weten wat voor jou de beste aanpak is? Maak dan nu een afspraak voor een intake.