Dagelijkse dankbaarheid

Dankbaarheid maakt gezond

In een eerdere post heb ik al uitgelegd waarom dankbaarheid de beste techniek is om te ontspannen, beter te herstellen, je afweersysteem te versterken, kortom: om gezonder te zijn. Niet alleen je gezondheid wordt er beter van, je wordt er ook veel gelukkiger van.

De mate waarin we geluk ervaren is voor een groot deel afhankelijk van ons zelfbeeld. Hebben we het idee dat we goed zijn in wat we doen, ons goede en mooie dingen overkomen, of hebben we het idee dat we niets kunnen en dat alles de hele tijd tegen zit? En dit is weer voor een groot deel afhankelijk van je focus.

Waar besteed je de meeste tijd aan? Nadenken over wat er niet goed gegaan is en hoe je dit beter kunt doen, nadenken over wat je niet kunt, wat moeilijk gaat? Vaak ben je hier over aan het nadenken. Ook al richt je je dan op het verbeteren hiervan, je bent nog steeds aan het denken over dingen die je niet kunt of die moeilijk gaan. Maar hoeveel tijd denk je aan wat vanzelf gaat? De dingen die je goed kunt? Waarschijnlijk vrij weinig tijd, want het gaat vanzelf, dus je staat er niet bij stil.

Wees Dankbaar

Als je dan aan het eind van de week terugkijkt waar je het meest aan gedacht hebt, dan is dat aan wat er niet goed ging. Je versterkt hiermee een negatief zelfbeeld. Doorbreek dit, door te focussen op wat goed gaat, op wat je kunt, op wat je allemaal hebt in je leven.

Als je de hele dag dankbaar kunt zijn voor wat je al bereikt hebt en voor wat je hebt, of nog mooier, voor het leven zelf, dan versterkt dit het geloof wat je in jezelf hebt. Je zult je veel beter voelen over jezelf en over de situatie waar je in zit.

De hele dag dankbaar zijn is voor de meesten van ons nog iets te hoog gegrepen. Dus we doen het een stapje makkelijker.

Dankzeggen voor het eten

In de meeste geloven zeg je dank voor het eten. Het mooie is, eten doe je minimaal 3x per dag. Als je voor en na het eten even stil staat bij wat je hebt en wat je kunt, doe je dit dus al 6x per dag. Daarbij komt, dat doordat je veel meer je aandacht bij het moment hebt, je spijsvertering ook veel beter gaat functioneren.

Probeer het volgende ritueel bij elke maaltijd voor en na het eten:

Sta even stil bij hoeveel moeite er in je eten zit. Het graan van je brood dat eerst is gezaaid, dat is gegroeid dankzij licht en water, de moeite die is gedaan om het van het land te halen, om het te malen, om er deeg van te maken, om het te bakken. Als je het zo bekijkt besef je hoe bijzonder het is dat je dit nu kunt eten. Zelfs een appel: als ik nu een appelzaadje zou planten, hoe veel jaar duurt het dan voor de boom groot genoeg is dat we een appel kunnen eten? Tegen die tijd zijn we al lang gestorven van de honger!

Besef ook dat jij deel uitmaakt van deze hele keten van leven. Je maakt deel uit van de natuur en ook wij zijn onderdeel van deze cyclus die het op dit moment mogelijk maakt dat wij kunnen eten. Wees dankbaar dat je een deel van dit grote geheel bent.

Wil je het helemaal mooi doen, combineer dan het dankzeggen met de hartcoherentieoefening.

Je zult merken, dat door dit dagelijks te doen, dat je je direct beter voelt en dat je ook gedurende de rest van de dag steeds meer dankbaar bent. Je zult ook merken dat alles wat tegenzit veel minder impact op jou heeft. En uiteindelijk zul je merken dat je gezonder bent, beter slaapt en beter presteert en dat alles met een glimlach om je mond :-)


Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Waarom je toch weer terugvalt als je vooruit gaat

Ken je dat? Je gaat een stap vooruit, en meteen val je ook weer een stap terug. Het is niet dat je niet graag genoeg wilt, ook al willen veel goeroes je dat doen geloven.

Het ligt aan de automatische patronen die je hebt opgebouwd in je leven. En als je die al opgelost hebt? Dan ligt het waarschijnlijk aan nog meer oude patronen…

Lees verder

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder