Dankbaarheid

Dankbaarheid

Als je in de coaching gaat zoeken naar oplossingen om van stress af te komen, vind je er heel veel. Heel veel ervan werken niet. En heel veel werken gelukkig wel. Sommigen werken heel sterk en sommigen werken een beetje. Wat is nu de sterkst werkende methode om van je stress af te komen?

Ik geef je een hint, het is de titel van dit stuk. Door dankbaarheid te voelen, vermindert je stress. Het heeft direct effect en het effect houdt ook lang aan. Een mooier resultaat kun je je niet voorstellen toch? En het leuke is, het is geen nieuwe hype in coachingsland, maar een eeuwenoude wijsheid die in elke grote religie wordt bevestigd. Al in het Taoïsme en het Boeddhisme wist men al wat de kracht is van dankbaarheid. En zelfs in het Christendom en de Islam wordt deze wijsheid opnieuw uitgelegd.

Hartcoherentie

In deze tijd van wetenschap is er echter geen ruimte voor oude denkbeelden. Gelukkig kunnen we nu ook met nieuwe meetmethoden het effect van dankbaarheid op stress aantonen.

Ik gebruik in mijn praktijk soms ook hartcoherentie om iemands stress te meten. In principe kan ik al de informatie die ik nodig heb ook uit de polsdiagnose en de tongdiagnose halen, maar hartcoherentie helpt om het ook voor mij cliënt zichtbaar te maken.

Wat is hartcoherentie?

Als je zenuwstelsel in balans is, dan kun je maximaal presteren en volledig herstellen. Je lichaam is dan in balans en kan al zijn taken optimaal uitvoeren. Dit kun je meten aan je hartslag. Als je hart 60x per seconde klopt, klopt het niet precies op elke seconde. De ene keer zit er 1,2 seconde tussen en de andere keer weer 0,8. Je hart is continu aan het versnellen en vertragen. In dat versnellen en vertragen zit een ritme. Als dit ritme mooi gelijkmatig is, spreken we van coherentie. Als je hart coherent is, weten we dat je zenuwstelsel perfect in balans is en je dus geen stress ervaart.

Het mooie van deze meetmethode, is dat je direct kunt zien wat iemands hartcoherentie is. Zo hebben ze ook alle verschillende ontspanningstechnieken kunnen uitproberen om te zien welke het beste werkt om iemand weer coherent te krijgen, dus van zijn stress af te krijgen.

Wat blijkt... Dankbaarheid werkt het sterkst. We hebben dus nu ook wetenschappelijk bewijs voor deze aloude wijsheid.

Conclusie: Wees dankbaar voor iets, voor iemand of wees gewoon dankbaar en je zult merken dat je geen coaches meer nodig hebt om van je stress af te komen (maar je mag nog altijd bij me langskomen voor andere onderwerpen :-)

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder