Tongdiagnose

Tongdiagnose

Een belangrijk onderdeel van de Acupunctuur is de Tongdiagnose. Hieraan kun je zien hoe de energie van iemand de laatste tijd is. Dit geeft meer een beeld van de basis en de onderliggende toestand van een cliënt, in tegenstelling tot de polsdiagnose, wat meer een momentopname is.

Bij de tong kijken we naar de vorm, de kleur en het beslag. Een gezond persoon heeft een mooie roze tong, geen tandafdrukken, niet te dun, maar ook zeker niet opgezet en slechts weinig (kleurloos) beslag.

We kunnen de tong daarnaast opdelen in verschillende gebieden. Het puntje staat voor het hart, daarachter zit de long. In het midden de maag en de milt en achterin de nieren. De zijkanten staan voor de lever en de galblaas, waarbij sommige auteurs de linkerkant aan de lever koppelen en de rechterkant aan de galblaas.

Wat zegt jouw tong over je?

Wil je weten wat jouw tong over je zegt? Om mensen makkelijker kennis te laten maken met acupunctuur hebben we een gratis kennismakingsgesprek. Wil je dus weten wat jouw tong over je zegt? Kom dan langs voor een kennismaking. Je kunt ons bellen op 072 - 82 00 332 of mailen via het contact formulier.


Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Waar letten we op?

Bij de tong kijken we naar de vorm, de kleur en het beslag.

Als je helemaal gezond en in balans bent. Heb je een mooie roze tong, is de tong gelijk van vorm en heeft hij geen tandafdrukken. De tong is licht vochtig.

Opvallende afwijkingen die je zelf ook makkelijk zou kunnen herkennen zijn:

Paarse kleur van het tonglichaam
Rode punt van de tong
Allemaal kleine rode puntje langs de rand en de punt van de tong
Dikke crack in het midden van de tong
Veel beslag

Verschillende Tongdiagnoses

Wat betekenen al deze tongdiagnoses in de acupunctuur? We zullen een paar voorbeelden geven om het iets te verduidelijken:

Paarse tong
De paarse tong staat voor een stagnatie van Qi of Xue. Het kan niet meer vrij stromen. Je merkt dan meestal dat je 'vast zit'. Je bent makkelijk geïrriteerd en wil liever minder prikkels om je heen.

Rode puntjes
Allemaal rode puntjes op de punt van de tong en langs de randen geeft meestal aan dat je verkouden aan het worden bent of net bent geweest. Een griepje is ook mogelijk, in ieder geval is het een teken dat iets van buitenaf (een virus) jou ziek maakt.

Rode puntjes aan de binnenkant
Qua uiterlijk vergelijkbaar met hierboven, maar nu zitten ze iets verder naar binnen. Nog wel in een hoefijzervorm, maar niet meer op de rand. Dit staat voor een Xue-stagnatie. Xue staat voro de kwaliteit van het bloed. Je ziet deze vaak bij vrouwen net voor de menstruatie.