Acupunctuur en stress

Stress

Het lijkt tegenwoordig wel normaal te zijn om stress te hebben. We horen steeds vaker van collega's die ziek thuis zitten, middelbare scholieren met een burn-out, en zelfs kinderen op de basisschool die de stress niet meer aan kunnen.

Onze maatschappij is er ook wel op gericht. We moeten niet alleen een mooie cariere hebben, maar ook de zorg voor het gezin op ons nemen, ten minste 2 hobbies hebben, sporten en een lekker druk sociaal leven. Kortom 3 full-time banen in 1 week!

In de praktijk merk ik dat de mensen veel te veel in hun hoofd bezig zijn en te weinig voelen wat hun lichaam aangeeft. We zijn de hele tijd bezig met plannen maken en bedenken wat we straks nog even moeten doen. Echt genieten van het moment is er daardoor steeds minder bij.

Leven in het moment

Het taoisme (waar de acupuntuur op gebaseerd is) richt zich juist op het moment. Een mooie engelse uitspraak is:

Yesterday is history,
Tomorrow a mystery.
Today is a gift,
that's why it's called present.

Bij leven in het moment hoort ook het leven in je lichaam. Het voelen wat het lichaam aangeeft en er ten volle van genieten. Het hoofd is bezig in de toekomst, maar het lichaam bestaat alleen maar in het nu. Met de acupunctuur probeer ik de energie die teveel in het hoofd zit weer naar het lichaam te sturen. Zodra de energie beter in balans komt voelen patienten zich direct meer ontspannen. Eigenlijk verleggen we de aandacht zo naar het lichaam, dus naar het moment.

Zelf kun je hier ook veel aan doen. Dat begint al met elke dag 10 minuten voor jezelf uit te trekken om helemaal niets te doen. Ga gewoon in de tuin, het park of op het balkon zitten en kijk wat om je heen. Er zullen allerlei gedachten in je opkomen, probeer dit ook niet te onderdrukken. Dat er gedachten komen is normaal, alleen hoef je die gedachten niet te volgen of uit te werken. Bijvoorbeeld, je denkt dat je de auto nog moet wassen. Dat is goed, maar ga niet vervolgens denken waar en wanneer je dat moet doen en wat je daarvoor nog moet regelen.

Probeer het eens en je zult na een week al verschil merken in hoeveel minder gestresst je met de dingen om gaat.

Volgende keer zal ik een ademhalingsoefening beschrijven die de stress helpt verminderen.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder