Hoe gezond is werkstress?

Hoe gezond is werkstress?

Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan. Zeggen ze. Helaas is dit niet helemaal waar. Te hard weken kan o.a. de kans op een hartinfarct vergroten. Dus je kan er wel degelijk dood aan gaan. Het probleem zit hem niet in het harde werken, maar in de stress die er vaak bij komt.

Wanneer is stress slecht?

Stress is op zich helemaal niet slecht. Het is een activatie van je zenuwstelsel waardoor je alerter bent, sneller reageert op prikkels, en meer kracht en uithoudingsvermogen krijgt. Ons lichaam schakelt tussen verschillende versnellingen. In de ruststand gaat al het bloed en energie naar onze organen om op te bouwen. In de actieve stand gaat alle energie juist naar de spieren en de hersenen.

Stress is dus een heel mooi iets. Het zorgt ervoor dat wij op de momenten dat het nodig is kunnen pieken.

Alleen is voor elk moment dat we pieken ook een moment nodig waarop we weer bijtanken. Als we te veel in de actieve stand zitten en te weinig in de ruststand zijn we steeds bezig met energie opmaken en bouwen we niet meer op.

Is hard werken gezond?

Hard werken kan zowel gezond als ongezond zijn. Er zijn mensen die er juist hun energie uit halen en naast hun werk nog een actief sociaal leven hebben. En er zijn mensen die na hun werk uitgeput in elkaar zakken en zich al druk maken over wat er de volgende dag weer gedaan moet worden.

Het gaat niet om het harde werken, maar om de balans tussen de actieve stand en de ruststand in je zenuwstelsel. Het lastige hierbij is dat als je stil zit, je nog niet in de ruststand hoeft te zitten. Als je op dat moment nog druk aan het nadenken bent over wat er nog moet gebeuren bijvoorbeeld, zit je nog steeds in een activatie van het zenuwstelsel.

Ook TV kijken, wat wel als afleiding kan werken, is door het flikkeren van het scherm een gigantische prikkel voor het zenuwstelsel. Je hoofd komt wel leeg, maar je zenuwstelsel zit in een maximale activatie. Zorg dus dat buiten het werk om, je aan voldoende echte ontspanning komt.

Herken de tekenen van te veel stress

Zoals gezegd is stress geen enkel probleem. Te veel stress daarentegen... Zorg dus dat je dit leert herkennen, zodat je op tijd actie kunt ondernemen: een afspraak maken voor acupunctuur bijvoorbeeld :-). Tekenen van teveel stress zijn onder andere:

  • Een drukke omgeving met veel prikkels kost je veel energie
  • Slecht in slaap komen, of vaak wakker worden
  • Niet uitgerust opstaan ondanks dat je lang genoeg geslapen hebt
  • Vegetatieve reacties: snel zweten, licht in het hoofd, snel misselijk, duizeligheid
  • Kort lontje
  • Snel emotioneel of labiel
  • Vergeetachtigheid
  • Moeite om te concentreren
  • Niet kunnen stoppen met piekeren

Herken je deze tekenen? Dan is het goed om hier wat aan te doen. Acupunctuur kan je helpen om je zenuwstelsel weer in de ruststand te krijgen. Vervolgens is het goed om dit te ondersteunen met de juiste ontspanningsoefeningen.

Wil je weten of jij ook risico loopt op te veel stress? Of wil je een afspraak maken, neem dan contact met ons.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder