Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan. Zeggen ze. Helaas is dit niet helemaal waar. Te hard weken kan o.a. de kans op een hartinfarct vergroten. Dus je kan er wel degelijk dood aan gaan. Het probleem zit hem niet in het harde werken, maar in de stress die er vaak bij komt.
Stress is op zich helemaal niet slecht. Het is een activatie van je zenuwstelsel waardoor je alerter bent, sneller reageert op prikkels, en meer kracht en uithoudingsvermogen krijgt. Ons lichaam schakelt tussen verschillende versnellingen. In de ruststand gaat al het bloed en energie naar onze organen om op te bouwen. In de actieve stand gaat alle energie juist naar de spieren en de hersenen.
Stress is dus een heel mooi iets. Het zorgt ervoor dat wij op de momenten dat het nodig is kunnen pieken.
Alleen is voor elk moment dat we pieken ook een moment nodig waarop we weer bijtanken. Als we te veel in de actieve stand zitten en te weinig in de ruststand zijn we steeds bezig met energie opmaken en bouwen we niet meer op.
Hard werken kan zowel gezond als ongezond zijn. Er zijn mensen die er juist hun energie uit halen en naast hun werk nog een actief sociaal leven hebben. En er zijn mensen die na hun werk uitgeput in elkaar zakken en zich al druk maken over wat er de volgende dag weer gedaan moet worden.
Het gaat niet om het harde werken, maar om de balans tussen de actieve stand en de ruststand in je zenuwstelsel. Het lastige hierbij is dat als je stil zit, je nog niet in de ruststand hoeft te zitten. Als je op dat moment nog druk aan het nadenken bent over wat er nog moet gebeuren bijvoorbeeld, zit je nog steeds in een activatie van het zenuwstelsel.
Ook TV kijken, wat wel als afleiding kan werken, is door het flikkeren van het scherm een gigantische prikkel voor het zenuwstelsel. Je hoofd komt wel leeg, maar je zenuwstelsel zit in een maximale activatie. Zorg dus dat buiten het werk om, je aan voldoende echte ontspanning komt.
Zoals gezegd is stress geen enkel probleem. Te veel stress daarentegen... Zorg dus dat je dit leert herkennen, zodat je op tijd actie kunt ondernemen: een afspraak maken voor acupunctuur bijvoorbeeld :-). Tekenen van teveel stress zijn onder andere:
Herken je deze tekenen? Dan is het goed om hier wat aan te doen. Acupunctuur kan je helpen om je zenuwstelsel weer in de ruststand te krijgen. Vervolgens is het goed om dit te ondersteunen met de juiste ontspanningsoefeningen.
Wil je weten of jij ook risico loopt op te veel stress? Of wil je een afspraak maken, neem dan contact met ons.
Door: Bas van Pelt
Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.
Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?
Dankbaarheid is zo’n krachtig middel om je gezondheid en geluk te versterken, terwijl het geen enkele moeite kost. Tijd dus voor een aanbevolen hoeveelheid “Dagelijkse Dosis Dankbaarheid” #DDD.
Dankbaarheid versterkt je gezondheid en vergoot je geluk, dat heb ik al uitgelegd in een eerdere post. Maar hoe kun je dankbaar zijn, en hoe houd je dit vol gedurende de dag?