Effecten van Koffie

Effecten van Koffie

Koffie, misschien wel de meest gedronken drank in Nederland. Heerlijk in de ochtend met wat opgeklopte melk, in de avond na het diner als espresso of gewoon een keer of 10 tussendoor op het werk.

Bij de meeste klachten die te maken hebben met een te hoge activatie van het zenuwstelsel (stress, slapeloosheid, vermoeidheid, overspannen, burn-out) raad ik mensen direct aan te stoppen met koffie drinken. Niet iedereen is even blij met dit advies.

Wat doet koffie?

Koffie heeft een directe werking op je zenuwstelsel. Hiervoor meten we eerst uitleggen wat je zenuwstelsel doet. We onderscheiden twee zenuwstelsels, het orthosympathische en het parasympathische zenuwstelsel. Het ene is het actieve deel, de 'aan' stand, het ander het passieve deel, de 'uit' stand.

Als we actief zijn, zitten we in de 'aan' stand. We maken adrenaline aan, de spierspanning gaat omhoog, de hartslag gaat omhoog, de ademhaling gaat sneller, en het bloed gaat naar de spieren en hersenen. Kortom we zijn klaar om iets te gaan doen.

De 'uit' stand is als we stil zitten, of liggen, als we ontspannen. Al het bloed gaat naar onze organen en we zijn bezig met regeneratie. Ons bloed wordt gezuiverd, de spijsvertering werkt optimaal, kortom we zijn energie aan het opbouwen.

Koffie zorgt ervoor dat we in de 'aan' stand komen. We voelen ons wakkerder en helderder (door de adrenaline) en reageren sneller op prikkels. We hebben het gevoel dat we meer energie hebben. Dit is niet zo, we voelen ons wel scherper, maar er wordt geen energie toegevoegd.

Sterker nog, doordat al het bloed naar de spieren en hersenen toe gaat, werkt onze spijsvertering minder goed, zijn we niet meer bezig met regeneratie. We maken dus minder energie aan dan we anders zouden doen.

Koffie is gas geven

Koffie is vergelijkbaar met gas geven. Je gaat sneller, het voelt misschien zelfs erg lekker, maar je benzine is wel veel sneller op.

Vanuit de acupunctuur raden we aan om maximaal 1 a 2 x per dag koffie te drinken. En dan het liefst in de ochtend, als het ook de bedoeling is dat we in de 'aan' stand zitten. Niet in de avond.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder