Effecten van Koffie

Effecten van Koffie

Koffie, misschien wel de meest gedronken drank in Nederland. Heerlijk in de ochtend met wat opgeklopte melk, in de avond na het diner als espresso of gewoon een keer of 10 tussendoor op het werk.

Bij de meeste klachten die te maken hebben met een te hoge activatie van het zenuwstelsel (stress, slapeloosheid, vermoeidheid, overspannen, burn-out) raad ik mensen direct aan te stoppen met koffie drinken. Niet iedereen is even blij met dit advies.

Wat doet koffie?

Koffie heeft een directe werking op je zenuwstelsel. Hiervoor meten we eerst uitleggen wat je zenuwstelsel doet. We onderscheiden twee zenuwstelsels, het orthosympathische en het parasympathische zenuwstelsel. Het ene is het actieve deel, de 'aan' stand, het ander het passieve deel, de 'uit' stand.

Als we actief zijn, zitten we in de 'aan' stand. We maken adrenaline aan, de spierspanning gaat omhoog, de hartslag gaat omhoog, de ademhaling gaat sneller, en het bloed gaat naar de spieren en hersenen. Kortom we zijn klaar om iets te gaan doen.

De 'uit' stand is als we stil zitten, of liggen, als we ontspannen. Al het bloed gaat naar onze organen en we zijn bezig met regeneratie. Ons bloed wordt gezuiverd, de spijsvertering werkt optimaal, kortom we zijn energie aan het opbouwen.

Koffie zorgt ervoor dat we in de 'aan' stand komen. We voelen ons wakkerder en helderder (door de adrenaline) en reageren sneller op prikkels. We hebben het gevoel dat we meer energie hebben. Dit is niet zo, we voelen ons wel scherper, maar er wordt geen energie toegevoegd.

Sterker nog, doordat al het bloed naar de spieren en hersenen toe gaat, werkt onze spijsvertering minder goed, zijn we niet meer bezig met regeneratie. We maken dus minder energie aan dan we anders zouden doen.

Koffie is gas geven

Koffie is vergelijkbaar met gas geven. Je gaat sneller, het voelt misschien zelfs erg lekker, maar je benzine is wel veel sneller op.

Vanuit de acupunctuur raden we aan om maximaal 1 a 2 x per dag koffie te drinken. En dan het liefst in de ochtend, als het ook de bedoeling is dat we in de 'aan' stand zitten. Niet in de avond.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Waarom je toch weer terugvalt als je vooruit gaat

Ken je dat? Je gaat een stap vooruit, en meteen val je ook weer een stap terug. Het is niet dat je niet graag genoeg wilt, ook al willen veel goeroes je dat doen geloven.

Het ligt aan de automatische patronen die je hebt opgebouwd in je leven. En als je die al opgelost hebt? Dan ligt het waarschijnlijk aan nog meer oude patronen…

Lees verder

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder