Wat te doen bij Schouderklachten

Wat te doen bij Schouderklachten

Of het nu door het sporten is gekomen, of doordat je te lang achter je computer hebt gezeten. Feit is dat schouderklachten behoorlijk vervelend kunnen zijn en je flink kunnen beperken. En als je er te lang mee doorloopt, wordt niet alleen de klacht zelf chronisch, maar heb je ook verhoogde kans op elleboog en polsklachten en nekklachten en hoofdpijn.

Dus... Hoe kom je er zo snel mogelijk van af?

Dat is afhankelijk van wat de klacht precies is en wat de oorzaak is. In de meeste gevallen gaat het om spier en peesletsel. De spieren zitten vaak vast en er wordt gesproken over een peesontsteking (officieel bestaat de peesontsteking niet, maar is het een tendopathie).

Bij zwaarder letsel kan er ook kraakbeenletsel zijn of mogelijk een spierscheur, maar dit komt veel minder voor.

Om zeker te weten wat je hebt raad ik je aan een afspraak te maken met mij of met je huisarts om je klacht te beoordelen. Ik kan je aangeven hoe ernstig de klacht is en of het nodig is om het te laten behandelen. Daarnaast kan ik de juiste oefeningen en rektechnieken met je doornemen.

Wat kun je zelf doen?

In de eerste plaats, blijf bewegen. Zodra je stopt met bewegen wordt de doorbloeding in de spieren minder en bij een ernstiger klacht kan het kapsel van je schoudergewricht ook vast gaan zitten. Let er alleen wel op dat je binnen de pijngrens blijft.

Rekken; probeer om elke spier in je schouder en nek op te rekken. Hoe losser je speren, hoe beter alles kan bewegen. Dit is belangrijk, omdat je schoudergordel eigenlijk uit meerdere gewrichten bestaat die samen werken. Als in een deel de beweging niet goed gemaakt kan worden, moet een ander deel gaan compenseren en raakt zo overbelast. Dit is ook een van de redenen waarom het belangrijk is dat je je schouder laat beoordelen door een expert. Je moet naar de hele beweging kijken en zorgen dat je de hele schoudergordel aanpakt.

Spieren houden van warmte. Om de spieren los te krijgen en te houden, werkt warmte heel goed. Houd er bijvoorbeeld elke avond een warme kruik tegen aan. Een hete douche is ook goed, als je ervoor zorgt dat je daarna geen tocht op je schouder krijgt. Zorg er ook voor dat je je nek warm houd, dus draag een sjaal.

Pezen genezen ook het best bij een goede doorbloeding. Dit kun je voor elkaar krijgen foor kort te ijzen. Als je lang ijst, wordt de doorbloeding alleen maar minder. Maar als je kort ijst (maximaal 3 minuten per keer) wordt de doorbloeding juist beter. Denk maar aan sneeuwballen maken. Door kort in aanraking te komen met de sneeuw krijg je juist heel rode handen.

Nog niet beter?

Gaat je klacht niet binnen een paar weken over, dan is het zeker raadzaam om alsnog een afspraak te maken. Vaak speelt er meer dan alleen de klacht die je voelt. De oorzaak kan op een andere plek in de schoudergordel zitten, of spanning in je hele lichaam kan meespelen waardoor je lichaam geen blessures geneest.

Kom bij twijfel altijd langs op mijn blessurespreekuur, of maak een afspraak voor een intake.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder