Wat te doen bij hamstringsklachten

Ik heb last van mijn hamstring. Wat moet ik doen?

Bij sporten waar veel kort gesprint wordt, zoals voetbal en hockey is er een hoge belasting op de hamstrings. Het kan hierdoor gemakkelijk gebeuren dat je ze overbelast en er een blessure ontstaat. Dit kunnen verschillende dingen zijn:

  • zweepslag (spierscheurtje)
  • krampsyndroom (continu kramp die wel minder wordt, maar ook weer terug komt)
  • verrekking (lichte beschadiging van de spiervezels)

Aanpak

Afhankelijk van de klacht moet je verschillende dingen doen. Bij een zweepslag moet je zo snel mogelijk met therapie starten. Een zweepslag herken je aan het gevoel alsof iemand je letterlijk een zweepslag gegeven heeft. Meestal kijk je ook achterom om te zien wie het gedaan heeft.

Een krampsyndroom kan behandeld worden door veel te rekken (op de juiste wijze) en tijdelijk lichter te trainen. Voor advies hoe te rekken en hoe je het best je training kunt aanpassen is goed advies raadzaam.

Een overrekking gaat bijna altijd vanzelf over, mits je zorgt dat je hem niet verder overbelast. Hierbij is het voldoende om 2 dagen rust te houden en vervolgens je traingsschema weer rustig op te bouwen. Veel mensen zijn geneigd om te snel op te bouwen, op die manier kun je de spier verder overbelasten en loop je zelfs kans op een gegeven moment wel een zweepslag te krijgen. 

Wil je persoonlijk advies? Kom dan naar het blessure spreekuur of neem contact met me op.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Waarom je toch weer terugvalt als je vooruit gaat

Ken je dat? Je gaat een stap vooruit, en meteen val je ook weer een stap terug. Het is niet dat je niet graag genoeg wilt, ook al willen veel goeroes je dat doen geloven.

Het ligt aan de automatische patronen die je hebt opgebouwd in je leven. En als je die al opgelost hebt? Dan ligt het waarschijnlijk aan nog meer oude patronen…

Lees verder

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder