Wat te doen bij hamstringsklachten

Ik heb last van mijn hamstring. Wat moet ik doen?

Bij sporten waar veel kort gesprint wordt, zoals voetbal en hockey is er een hoge belasting op de hamstrings. Het kan hierdoor gemakkelijk gebeuren dat je ze overbelast en er een blessure ontstaat. Dit kunnen verschillende dingen zijn:

  • zweepslag (spierscheurtje)
  • krampsyndroom (continu kramp die wel minder wordt, maar ook weer terug komt)
  • verrekking (lichte beschadiging van de spiervezels)

Aanpak

Afhankelijk van de klacht moet je verschillende dingen doen. Bij een zweepslag moet je zo snel mogelijk met therapie starten. Een zweepslag herken je aan het gevoel alsof iemand je letterlijk een zweepslag gegeven heeft. Meestal kijk je ook achterom om te zien wie het gedaan heeft.

Een krampsyndroom kan behandeld worden door veel te rekken (op de juiste wijze) en tijdelijk lichter te trainen. Voor advies hoe te rekken en hoe je het best je training kunt aanpassen is goed advies raadzaam.

Een overrekking gaat bijna altijd vanzelf over, mits je zorgt dat je hem niet verder overbelast. Hierbij is het voldoende om 2 dagen rust te houden en vervolgens je traingsschema weer rustig op te bouwen. Veel mensen zijn geneigd om te snel op te bouwen, op die manier kun je de spier verder overbelasten en loop je zelfs kans op een gegeven moment wel een zweepslag te krijgen. 

Wil je persoonlijk advies? Kom dan naar het blessure spreekuur of neem contact met me op.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Dagelijkse Dosis Dankbaarheid

Dankbaarheid is zo’n krachtig middel om je gezondheid en geluk te versterken, terwijl het geen enkele moeite kost. Tijd dus voor een aanbevolen hoeveelheid “Dagelijkse Dosis Dankbaarheid” #DDD.

Lees verder

Dagelijkse dankbaarheid

Dankbaarheid versterkt je gezondheid en vergoot je geluk, dat heb ik al uitgelegd in een eerdere post. Maar hoe kun je dankbaar zijn, en hoe houd je dit vol gedurende de dag?

Lees verder