Wat is stress (hoofdstuk 1 uit mijn nieuwe boek)

Hieronder volgt het eerste stuk van het eerste hoofdstuk van het boek wat ik aan het schrijven ben. De verwachting is dat het in de tweede helft van dit jaar uitkomt. In het boek leg ik uit wat stress is, hoe het werkt en vooral ook, hoe je er vanaf komt. Ik hoor graag van jullie wat je er van vindt. Je kunt me bereiken via de contactpagina.

Wat is stress?

Stress is mooi. Zo, dat is een mooie eerste zin in een boek wat je helpt om van je stress af te komen.

We moeten om te beginnen een verschil maken tussen gezonde stress en ongezonde stress. Gezonde stress is de normale activatie die elke keer plaats vind als we iets gaan doen.

Wat is activatie?

Zodra je uit je bed stapt gaat je hartslag al omhoog. Je hart gaat meer bloed rondpompen en je gaat dieper ademhalen, zodat al je spieren voldoende zuurstof krijgen om te kunnen bewegen. Dit is al de eerste activatie. Ook dit zou je al een stressreactie kunnen noemen.

Vervolgens, als we meer actief worden, bijvoorbeeld als we gaan hardlopen, gebeurt er nog meer. De hartslag gaat nog verder omhoog, de ademhaling wordt sneller, je maakt adrenaline aan etc. Ook dit zou je een stressreactie kunnen noemen.

Wat in de volksmond een stressreactie wordt genoemd gaat nog een stap verder.

Stel je voor dat je op de savanne loopt en je weet, ergens is een leeuw. Je weet alleen niet waar.

Wat gebeurt er dan met je? Je lichaam raakt in een maximale activatie. Noem het maar alarmfase 2. Je voelt je hart in je keel kloppen, je hartslag is snel, je ademhaling ook. Door de adrenaline die door je lichaam giert staan al je zenuwen klaar om te reageren. Je spieren zijn gespannen en je merkt dat je licht begint te zweten...

Die alarmfase is nog steeds geen slechte stress. Sterker nog, op het moment dat je een leeuw tegenover je hebt staan, en je ademhaling en je hartslag gaan niet omhoog, dan is het goed fout. Deze reactie is evolutionair gezien geweldig. Doordat we zo hoog geactiveerd zijn, kunnen we veel sneller reageren en hebben we een hogere overlevingskans in stress-situaties.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder