Hoeveel water moet je dagelijks drinken?

Hoeveel water moet je dagelijks drinken?

In veel magazines staat tegenwoordig dat je veel water moet drinken. Tenminste 2 liter per dag! Ik krijg die vraag zelf ook vaak van cliënten en hoop nu eindelijk eens het echte antwoord te geven.

Het jammere is namelijk dat die bladen elkaar allemaal na praten. Ook veel therapeuten hebben dit een keer gehoord in een cursus en vertellen hun clienten vervolgens dat z minimaal 2 liter water moeten drinken per dag. Hun docenten hebben het ook weer ergens gehoord, maar niemand heeft een goede bron.

Tot nu toe is in geen enkel wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het drinken van meer water enig positief effect heeft. Helaas, je krijgt er dus geen mooiere huid van en je valt er ook niet sneller van af.

Wat weten we dan wel?

In de jaren zeventig is al onderzoek gedaan naar hoeveel vocht een mens gemiddeld nodig heeft. Dit komt inderdaad op 2 liter uit. Maar dat betekent niet dat je dan ook 2 liter water moet drinken. Al het vocht telt mee. Of je nu koffie drinkt, thee, of water, het is allemaal vocht. Sterker nog, ook ons vaste voedsel bestaat voor en groot deel uit water. Ook dat telt mee.

Dus als je op een dag bij het ontbijt een glas thee drinkt, bij de lunch ook, tussendoor een kop koffie of thee neemt en nog ergens een glas water ga je al richting de 1 liter. Neem na de avondmaaltijd nog een kop thee en samen met het vocht in je eten heb al genoeg.

Een beter advies is: drink als je dorst hebt! Je zult dan merken dat je op warme dagen ook wat meer drinkt. Je lichaam geeft wel aan wat nodig is voor je.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder