Hoe moet je koelen of ijzen?

Koelen / IJzen

Goed koelen of ijzen kan een zeer goed effect hebben op een acute en zelfs op een chronische blessure. Verkeerd koelen daarentegen kan de klacht zelfs verergeren. Daarom zal ik hier uitleggen wat de beste manier van koelen is en waarom.

Doel

Het doel van koelen is altijd om de genezing te bevorderen. Genezing ontstaat doordat er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn en de afvalstoffen worden afgevoerd. Je wilt dus de doorbloeding lokaal verbeteren.

Dit is dus iets anders dan wat vroeger gedacht werd. Vroeger gebruikte men ijzen ook om de zwelling te voorkomen bij acute klachten. De zwelling komt echter doordat er lymfevocht uit de bloedvaten vrij komt. Als je dit door koelen probeert tegen te houden, verminder je ook de doorbloeding.

In een van mijn boeken staat ook de mooie uitspraak: "Ice is for dead people".

Om een zwelling te verminderen kun je de blessure hooghouden (benen omhoog) of er een drukverband om doen. In ieder geval niet koelen!

Hoe te koelen

De beste manier om te koelen is kort koelen. Maximaal 3 minuten. Als je kort koelt geef je een prikkel aan het zenuwstelsel. Je zenuwstelsel zal als reactie de doorbloeding juist verbeteren.

Als je ooit sneeuwballen hebt gemaakt herken je dit wel. Door het steeds kort met de sneeuw in aanraking te komen krijg je na een tijdje hele rode handen (goeddoorbloede) handen.

Je kunt dit meerdere keren per dag doen. Ik raad meestal aan om dit 3z per dag te doen. Zowel bij een acute blessure als bij een chronische.

Heb je zelf een blessure en wil je weten wat de beste aanpak is voor jou kun je altijd contact met ons opnemen.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Waarom je toch weer terugvalt als je vooruit gaat

Ken je dat? Je gaat een stap vooruit, en meteen val je ook weer een stap terug. Het is niet dat je niet graag genoeg wilt, ook al willen veel goeroes je dat doen geloven.

Het ligt aan de automatische patronen die je hebt opgebouwd in je leven. En als je die al opgelost hebt? Dan ligt het waarschijnlijk aan nog meer oude patronen…

Lees verder

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder