Hoe moet je koelen of ijzen?

Koelen / IJzen

Goed koelen of ijzen kan een zeer goed effect hebben op een acute en zelfs op een chronische blessure. Verkeerd koelen daarentegen kan de klacht zelfs verergeren. Daarom zal ik hier uitleggen wat de beste manier van koelen is en waarom.

Doel

Het doel van koelen is altijd om de genezing te bevorderen. Genezing ontstaat doordat er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn en de afvalstoffen worden afgevoerd. Je wilt dus de doorbloeding lokaal verbeteren.

Dit is dus iets anders dan wat vroeger gedacht werd. Vroeger gebruikte men ijzen ook om de zwelling te voorkomen bij acute klachten. De zwelling komt echter doordat er lymfevocht uit de bloedvaten vrij komt. Als je dit door koelen probeert tegen te houden, verminder je ook de doorbloeding.

In een van mijn boeken staat ook de mooie uitspraak: "Ice is for dead people".

Om een zwelling te verminderen kun je de blessure hooghouden (benen omhoog) of er een drukverband om doen. In ieder geval niet koelen!

Hoe te koelen

De beste manier om te koelen is kort koelen. Maximaal 3 minuten. Als je kort koelt geef je een prikkel aan het zenuwstelsel. Je zenuwstelsel zal als reactie de doorbloeding juist verbeteren.

Als je ooit sneeuwballen hebt gemaakt herken je dit wel. Door het steeds kort met de sneeuw in aanraking te komen krijg je na een tijdje hele rode handen (goeddoorbloede) handen.

Je kunt dit meerdere keren per dag doen. Ik raad meestal aan om dit 3z per dag te doen. Zowel bij een acute blessure als bij een chronische.

Heb je zelf een blessure en wil je weten wat de beste aanpak is voor jou kun je altijd contact met ons opnemen.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder