Hoe kun je ontspannen?

Hoe kun je ontspannen

Goed nieuws: je hoeft niet veel te veranderen in je leven. Je hoeft niet op stilteretraite, je hoeft ook niet je baan op te zeggen en je hoeft ook niet elke week een hele dag naar de sauna (al kan dat best lekker zijn).

Het zit namelijk in kleine dingen. Het is meer HOE je het doet en minder WAT je doet.

Blijven rennen

Ik geef je het voorbeeld van de werkende huisvrouw, die na haar werk snel naar huis komt om het eten klaar te maken. Terwijl het eten op staat rent ze de trap op om de was aan te zetten en bij het naar beneden rennen pakt ze nog even snel de voetbalspullen van de jongste, want die moet ook zo meteen al weer weg. Terwijl ze in de tussentijd zich druk maakt of het vlees niet aanbrandt.

Een andere manier waarop je met deze situatie om kan gaan is als volgt: Je komt thuis na je werk, en ademt eerst even uit. Zet rustig het eten op. Je ziet dat het eten wel goed gaat en loopt even naar boven om de was aan te zetten. Als je beneden komt draai je het vlees nog even om en je pakt vervolgens nog even de voetbalspullen van de jongste.

Je ziet dat je in beide gevallen evenveel doet, maar de hoeveelheid stress is in het eerste voorbeeld beduidend hoger dan in het tweede. Waar de eerste huisvrouw door blijft rennen, neemt de tweede de ruimte om even stil te staan en gaat vervolgens al wandelend verder.

Zoals gezegd: Het zit dus niet eens in wat je doet, maar in hoe je het doet.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder