Hoe kun je ontspannen?

Hoe kun je ontspannen

Goed nieuws: je hoeft niet veel te veranderen in je leven. Je hoeft niet op stilteretraite, je hoeft ook niet je baan op te zeggen en je hoeft ook niet elke week een hele dag naar de sauna (al kan dat best lekker zijn).

Het zit namelijk in kleine dingen. Het is meer HOE je het doet en minder WAT je doet.

Blijven rennen

Ik geef je het voorbeeld van de werkende huisvrouw, die na haar werk snel naar huis komt om het eten klaar te maken. Terwijl het eten op staat rent ze de trap op om de was aan te zetten en bij het naar beneden rennen pakt ze nog even snel de voetbalspullen van de jongste, want die moet ook zo meteen al weer weg. Terwijl ze in de tussentijd zich druk maakt of het vlees niet aanbrandt.

Een andere manier waarop je met deze situatie om kan gaan is als volgt: Je komt thuis na je werk, en ademt eerst even uit. Zet rustig het eten op. Je ziet dat het eten wel goed gaat en loopt even naar boven om de was aan te zetten. Als je beneden komt draai je het vlees nog even om en je pakt vervolgens nog even de voetbalspullen van de jongste.

Je ziet dat je in beide gevallen evenveel doet, maar de hoeveelheid stress is in het eerste voorbeeld beduidend hoger dan in het tweede. Waar de eerste huisvrouw door blijft rennen, neemt de tweede de ruimte om even stil te staan en gaat vervolgens al wandelend verder.

Zoals gezegd: Het zit dus niet eens in wat je doet, maar in hoe je het doet.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Waarom je toch weer terugvalt als je vooruit gaat

Ken je dat? Je gaat een stap vooruit, en meteen val je ook weer een stap terug. Het is niet dat je niet graag genoeg wilt, ook al willen veel goeroes je dat doen geloven.

Het ligt aan de automatische patronen die je hebt opgebouwd in je leven. En als je die al opgelost hebt? Dan ligt het waarschijnlijk aan nog meer oude patronen…

Lees verder

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder