Het probleem van Smartphones

De Storende Smartphone

Ik heb het in meerdere van mijn blogposts over overprikkeling. Overprikkeling leidt op den duur tot overspanneheid, vermoeidheid, slapeloosheid en in het ergste geval tot burn-out. IN de praktijk merk ik dat een groot deel van de overpikkeling slechts door één apparaat veroorzaakt wordt... de smartphone. En het maakt nu eens niet uit of je een apple hebt of een samsung, elke smartphone is een bron van overprikkeling van zichzelf.

Het scherm zelf zorgt al voor een verhoogde arousal. Elk scherm wat zo vaak per seconde wordt ververst, geeft een supersenlle flikkering. We zien dit niet, maar ons zenuwstelsel registreert dit wel.

Nog erger zijn de continue piepjes die het appraat geeft. Een appje, een facebookberichtje, sms-je (voor de ouderen onder ons), het zijn allemaal signalen die bij ons binnenkomen. En inmiddels zijn we in onze cultuur zo afgetraind, dat we direct reageren. We worden direct volledig geactiveerd. "Wat zal het zijn, is het iets leuks, iets belangrijks?" Eigenlijk is de telefoon zo de baas over ons. Zodra die iets zegt, geven wij direct een poot.

Misschien denk je dat je die ene uitzondering bent en dat jij geen last hebt van deze overprikkeling. Dat kan. Maar ik denk het niet. Probeer eens om de telefoon de hele dag naast je laten liggen, met het geluid aan. En probeer dan om op geen enkel piepje te reageren.

Het gaat je niet lukken.

Zelfs als er een hele tijd geen piepjes zijn merk je waarschijnlijk nog dat je toch kijkt, voor het geval je iets gemist hebt.

De Oplossing

Gelukkig is er een oplossing. Er zit namelijk op deze smartphones een knop waarmee je hem uit kunt zetten. Zodra je hem uitzet, en dit elke avond doet, wen je er weer aan dat je niet gestoord wordt en zul je merken dat je tegen de tijd dat je gaat slapen meer ontspannen bent. We doen dit met onze cliënten ook. Afhankelijk van hoe sterk ze overprikkeld zijn laten we ze de telefoon al om 18:00 uur uit zetten. Als je zelf nog geen last hebt, zet hem dan om 20:00 uur uit.

"Maar dan ben ik niet meer bereikbaar..." Precies. En dat is nu net de bedoeling, even niet meer gestoord worden.

Conclusie

Smartphones zijn zo slim, dat ze inmiddels de baas zijn over ons. Take the power back! Zet ze uit en ga weer eens lekker ontspannen. Ga lekker in bad liggen met een boek bijvoorbeeld.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder