Het probleem van Smartphones

De Storende Smartphone

Ik heb het in meerdere van mijn blogposts over overprikkeling. Overprikkeling leidt op den duur tot overspanneheid, vermoeidheid, slapeloosheid en in het ergste geval tot burn-out. IN de praktijk merk ik dat een groot deel van de overpikkeling slechts door één apparaat veroorzaakt wordt... de smartphone. En het maakt nu eens niet uit of je een apple hebt of een samsung, elke smartphone is een bron van overprikkeling van zichzelf.

Het scherm zelf zorgt al voor een verhoogde arousal. Elk scherm wat zo vaak per seconde wordt ververst, geeft een supersenlle flikkering. We zien dit niet, maar ons zenuwstelsel registreert dit wel.

Nog erger zijn de continue piepjes die het appraat geeft. Een appje, een facebookberichtje, sms-je (voor de ouderen onder ons), het zijn allemaal signalen die bij ons binnenkomen. En inmiddels zijn we in onze cultuur zo afgetraind, dat we direct reageren. We worden direct volledig geactiveerd. "Wat zal het zijn, is het iets leuks, iets belangrijks?" Eigenlijk is de telefoon zo de baas over ons. Zodra die iets zegt, geven wij direct een poot.

Misschien denk je dat je die ene uitzondering bent en dat jij geen last hebt van deze overprikkeling. Dat kan. Maar ik denk het niet. Probeer eens om de telefoon de hele dag naast je laten liggen, met het geluid aan. En probeer dan om op geen enkel piepje te reageren.

Het gaat je niet lukken.

Zelfs als er een hele tijd geen piepjes zijn merk je waarschijnlijk nog dat je toch kijkt, voor het geval je iets gemist hebt.

De Oplossing

Gelukkig is er een oplossing. Er zit namelijk op deze smartphones een knop waarmee je hem uit kunt zetten. Zodra je hem uitzet, en dit elke avond doet, wen je er weer aan dat je niet gestoord wordt en zul je merken dat je tegen de tijd dat je gaat slapen meer ontspannen bent. We doen dit met onze cliënten ook. Afhankelijk van hoe sterk ze overprikkeld zijn laten we ze de telefoon al om 18:00 uur uit zetten. Als je zelf nog geen last hebt, zet hem dan om 20:00 uur uit.

"Maar dan ben ik niet meer bereikbaar..." Precies. En dat is nu net de bedoeling, even niet meer gestoord worden.

Conclusie

Smartphones zijn zo slim, dat ze inmiddels de baas zijn over ons. Take the power back! Zet ze uit en ga weer eens lekker ontspannen. Ga lekker in bad liggen met een boek bijvoorbeeld.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Waarom je toch weer terugvalt als je vooruit gaat

Ken je dat? Je gaat een stap vooruit, en meteen val je ook weer een stap terug. Het is niet dat je niet graag genoeg wilt, ook al willen veel goeroes je dat doen geloven.

Het ligt aan de automatische patronen die je hebt opgebouwd in je leven. En als je die al opgelost hebt? Dan ligt het waarschijnlijk aan nog meer oude patronen…

Lees verder

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder