Herfstweer

Herfst in de Chinese Geneeskunde

De afgelopen week heeft ons vrij duidelijk laten merken dat de herfst weer is begonnen. Door de harde wind zijn niet alleen de blaadjes van veel bomen gewaaid, maar zijn zelfs hele bomen omgewaaid.

In de acupunctuur hoort de herfst bij het element metaal. Het is een tijd waarin een overgang plaats vindt van het buitenleven naar binnen toe. Een periode in je leven waarin je meer loslaat en langzaam meer tijd maakt om te reflecteren. In die zin ook een mooi moment om nu vast te kijken welke zaken we in ons leven los willen laten. Terug naar ons eigen gevoel en alles wat daar niet bij past mag weg, zoals de blaadjes los gelaten worden door de bomen.

Dit kan een heel bevrijdend proces zijn, alles wat alleen maar energie kost ben je vanaf en alleen die dingen die energie opleveren houd je bij je. Maar soms ben je in de loop der jaren erg gehecht geraakt aan je 'blaadjes'. Misschien ben je je zelfs gaan identificeren met de blaadjes, en dan is het de vraag of je nog wel een boom bent als je die blaadjes los laat. Dan kan het beangstigend zijn om alles los te laten waaraan je gehecht bent, ook al zijn het dingen die je alleen energie kosten en eigenlijk niet bij je horen.

Verandering

Veranderingen, in welke vorm dan ook, betekenen vaak ook een stuk loslaten of verlies. Ook veranderingen waar je zelf voor kiest. En met verlies komt rouw. In onze huidige maatschappij maken we hier nog weinig ruimte voor. De rouw van een nabestaande begrijpen we nog wel, tenminste als het niet te lang duurt. De rouw die iemand kan voelen bij het wisselen van een baan is lastiger, helemaal als die persoon er zelf voor gekozen heeft.

Dit zijn processen waarbij we je graag begeleiden. Met de acupunctuur kunnen we makkelijker naar je eigen gevoel brengen. Het wordt zo makkelijker om alles los te laten wat niet bij jou hoort. Het verdriet wat er bij komt kijken is er nog steeds, maar je herkent het voor wat het is; het beheerst je niet meer en het houdt je ook niet tegen om je eigen keuzes te maken.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder