Acupunctuurpunten en Meridianen

Acupunctuurpunten en Meridianen

Mensen vragen me vaak wat meridianen zijn, en hoe acupunctuurpunten werken. Een nogal brede vraag die ik hier ga proberen te beantwoorden.

Vanuit de Westerse Geneeskunde kunnen we het niet uitleggen. Meridianen bestaan uit energie, en dit is een begrip wat de Westerse Geneeskunde niet kent. Westers hebben we inmiddels wel aangetoond dat acupunctuur werkt bij verschillende aandoeningen (en soms zelfs beter dan reguliere geneeskunde), maar ze snappen niet hoe.

Qi

Veel interessanter is de Chinese visie op de meridianen en acupunctuurpunten. Hiervoor moeten we begrijpen wat Qi is. Qi is energie. In die zin dat alles energie is. Zowel lichaam en geest bestaan allebei uit energie. Qi is dus zowel de vaste materie die we kunnen zien als het onstoffelijke wat onzichtbaar is (denk bijvoorbeeld aan stralingsenergie).

Deze Qi kun je in je lichaam zien als grondwater. Overal zit grondwater, maar als je het grondwaterpeil wilt beïnvloeden kun je dat het best doen via de rivieren, sloten en kanalen. Dit zijn de meridianen.

Door een naald te zetten in een acupunctuurpunt zet je als het ware een sluis open of dicht in de meridiaan. Dit werkt lokaal over het gebied waar de meridiaan stroomt, maar ook verderop in de meridiaan bij het orgaan wat er aan gekoppeld is. Door de vele vertakkingen van de meridianen werkt elk punt op een meridiaan ook weer anders en kun je bijvoorbeeld met een punt op de Maagmeridiaan ook de Milt-Qi beïnvloeden. Dit kan doordat de Milt- en Maagmeridiaan aan elkaar gekoppeld zijn in hetzelfde element (Aarde).

Doordat de organen ook op elkaar inwerken kun je ook een orgaan via de meridiaan van een ander orgaan stimuleren. In de Chinese Geneeskunde weten we dat de Long-Qi, de Lever-Qi controleert. Als we dan bijvoorbeeld Long 7 prikken kunnen we hiermee de energie van de Lever reguleren.

Verloop van de meridianen

De meridianen lopen aan beide zijden van het lichaam. Wat links zit, zit ook rechts. De Yang meridianen lopen meer over de rug, de Yin meridianen lopen over de buik. Uitzondering hierop is de Maagmeridiaan, deze is wel Yang maar loopt over de buik.

Meridianen die over de armen lopen blijven op het bovenlichaam. Meridianen die op de benen lopen, lopen niet over de armen. Zie onderstaande figuur voor een schematisch verloop van de verschillende meridianen.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder