Acupunctuurpunten en Meridianen

Acupunctuurpunten en Meridianen

Mensen vragen me vaak wat meridianen zijn, en hoe acupunctuurpunten werken. Een nogal brede vraag die ik hier ga proberen te beantwoorden.

Vanuit de Westerse Geneeskunde kunnen we het niet uitleggen. Meridianen bestaan uit energie, en dit is een begrip wat de Westerse Geneeskunde niet kent. Westers hebben we inmiddels wel aangetoond dat acupunctuur werkt bij verschillende aandoeningen (en soms zelfs beter dan reguliere geneeskunde), maar ze snappen niet hoe.

Qi

Veel interessanter is de Chinese visie op de meridianen en acupunctuurpunten. Hiervoor moeten we begrijpen wat Qi is. Qi is energie. In die zin dat alles energie is. Zowel lichaam en geest bestaan allebei uit energie. Qi is dus zowel de vaste materie die we kunnen zien als het onstoffelijke wat onzichtbaar is (denk bijvoorbeeld aan stralingsenergie).

Deze Qi kun je in je lichaam zien als grondwater. Overal zit grondwater, maar als je het grondwaterpeil wilt beïnvloeden kun je dat het best doen via de rivieren, sloten en kanalen. Dit zijn de meridianen.

Door een naald te zetten in een acupunctuurpunt zet je als het ware een sluis open of dicht in de meridiaan. Dit werkt lokaal over het gebied waar de meridiaan stroomt, maar ook verderop in de meridiaan bij het orgaan wat er aan gekoppeld is. Door de vele vertakkingen van de meridianen werkt elk punt op een meridiaan ook weer anders en kun je bijvoorbeeld met een punt op de Maagmeridiaan ook de Milt-Qi beïnvloeden. Dit kan doordat de Milt- en Maagmeridiaan aan elkaar gekoppeld zijn in hetzelfde element (Aarde).

Doordat de organen ook op elkaar inwerken kun je ook een orgaan via de meridiaan van een ander orgaan stimuleren. In de Chinese Geneeskunde weten we dat de Long-Qi, de Lever-Qi controleert. Als we dan bijvoorbeeld Long 7 prikken kunnen we hiermee de energie van de Lever reguleren.

Verloop van de meridianen

De meridianen lopen aan beide zijden van het lichaam. Wat links zit, zit ook rechts. De Yang meridianen lopen meer over de rug, de Yin meridianen lopen over de buik. Uitzondering hierop is de Maagmeridiaan, deze is wel Yang maar loopt over de buik.

Meridianen die over de armen lopen blijven op het bovenlichaam. Meridianen die op de benen lopen, lopen niet over de armen. Zie onderstaande figuur voor een schematisch verloop van de verschillende meridianen.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Waarom je toch weer terugvalt als je vooruit gaat

Ken je dat? Je gaat een stap vooruit, en meteen val je ook weer een stap terug. Het is niet dat je niet graag genoeg wilt, ook al willen veel goeroes je dat doen geloven.

Het ligt aan de automatische patronen die je hebt opgebouwd in je leven. En als je die al opgelost hebt? Dan ligt het waarschijnlijk aan nog meer oude patronen…

Lees verder

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder