Acupunctuur bij slapeloosheid

Acupunctuur bij Slapeloosheid

In de acupunctuur wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee hoofdoorzaken van slapeloosheid. De slapeloosheid kan veroorzaakt worden door piekeren, of door een tekort aan Yin energie.

Dit wordt op de pagina over slapeloosheid ook uitgelegd. Ik ga hier proberen meer aan te geven wat je zelf kunt doen in beide gevallen.

Piekeren

Slecht slapen doordat je licht te piekeren is voor veel mensen wel herkenbaar. Vanuit de acupunctuur bekeken is dit een zwakte van Milt-Qi. De Milt-Qi heeft als functie het scheiden van hoofdzaken en bijzaken. Als dit niet meer lukt blijf je in je hoofd bezig met dingen die minder belangrijk zijn dan een goede nachtrust.

Gedachtes komen spontaan op. Dit kun je niet tegen gaan. Je hebt wel de keuze of je achter een gedachte aan gaat! Dus als je denkt dat je morgen nog de dokter moet bellen, is dat prima. Als je vervolgens gaat nadenken over wat je tegen de dokter gaat zeggen, dan loop je achter je gedachte aan.

Oplossing

Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om dit te voorkomen. Een daar van is een ontspanningsoefening. Steeds als er een gedachte opkomt, ga je weer terug naar je ademhaling.

Soms is het makkelijker als je even uit bed gaat, de dingen opschrijft die je wilt onthouden om morgen over na te denken en vervolgens weer in bed gaat liggen en start met de ontspanningsoefening.

Een andere oplossing is natuurlijk een afspraak maken voor acupunctuur :-)

Yin zwakte

In het geval van een tekort aan Yin energie uit de slapeloosheid zich heel anders. Mensen met te weinig Yin (of teveel Yang) zijn gewoon wakker. Ze kunnen moe naar bed gaan, maar zodra ze in bed liggen, liggen ze gewoon wakker. Zelfs als ze helemaal nergens aan denken en volledig stil liggen voelt hun lijf nog wakker aan.

Oplossing

Dit is lastiger om zelf iets aan te doen. Wat in ieder geval niet helpt is als je voor het slapen gaan je lichaam nog activeert. Dus geen TV voor het slapen, mobiele telefoons en computers minimaal een uur voor het slapen gaan uit en eventueel nog een rustige avondwandeling maken.

Als je eenmaal in bed kun je niet veel meer doen. Sommige mensen vallen makkelijk in slaap als ze op hun buik liggen (dit is de Yin-kant van het lichaam). Of drink eventueel nog wat water, ook dat kan de Yin versterken.

Beide vormen van slapeloosheid zijn in de meeste gevallen goed te behandelen met acupunctuur. Wilt u weten of u ook geholpen kunt worden met acupunctuur, neem dan contact met ons op of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Beter worden

Wil je beter worden of beter worden? Bij de therapeut zul je alleen van je stress afkomen, bij de coach werk je aan je ideaal. Maar kun je die twee wel scheiden?

Lees verder

Waarom ademhalingsoefeningen niet werken

Iedereen met flinke stress, of zelfs een burn-out weet één ding. Je wilt er zo snel mogelijk van af. En daarom doe je er ook alles aan. Maar wat moet je doen? Want ademhalingsoefeningen werken niet goed genoeg.

En dat is logischer dan je misschien denkt.

Lees verder

Zo houdt stress je in de klem

Herken je dit: tijdens een periode van hevige stress merk je dat je je anders gaat gedragen, je voelt je anders en je denkt zelfs anders. Je bent niet meer de heldere persoon die je normaal bent, maar kunt alleen focussen op de korte termijn.

Lees verder