Acupunctuur bij slapeloosheid

Acupunctuur bij Slapeloosheid

In de acupunctuur wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee hoofdoorzaken van slapeloosheid. De slapeloosheid kan veroorzaakt worden door piekeren, of door een tekort aan Yin energie.

Dit wordt op de pagina over slapeloosheid ook uitgelegd. Ik ga hier proberen meer aan te geven wat je zelf kunt doen in beide gevallen.

Piekeren

Slecht slapen doordat je licht te piekeren is voor veel mensen wel herkenbaar. Vanuit de acupunctuur bekeken is dit een zwakte van Milt-Qi. De Milt-Qi heeft als functie het scheiden van hoofdzaken en bijzaken. Als dit niet meer lukt blijf je in je hoofd bezig met dingen die minder belangrijk zijn dan een goede nachtrust.

Gedachtes komen spontaan op. Dit kun je niet tegen gaan. Je hebt wel de keuze of je achter een gedachte aan gaat! Dus als je denkt dat je morgen nog de dokter moet bellen, is dat prima. Als je vervolgens gaat nadenken over wat je tegen de dokter gaat zeggen, dan loop je achter je gedachte aan.

Oplossing

Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om dit te voorkomen. Een daar van is een ontspanningsoefening. Steeds als er een gedachte opkomt, ga je weer terug naar je ademhaling.

Soms is het makkelijker als je even uit bed gaat, de dingen opschrijft die je wilt onthouden om morgen over na te denken en vervolgens weer in bed gaat liggen en start met de ontspanningsoefening.

Een andere oplossing is natuurlijk een afspraak maken voor acupunctuur :-)

Yin zwakte

In het geval van een tekort aan Yin energie uit de slapeloosheid zich heel anders. Mensen met te weinig Yin (of teveel Yang) zijn gewoon wakker. Ze kunnen moe naar bed gaan, maar zodra ze in bed liggen, liggen ze gewoon wakker. Zelfs als ze helemaal nergens aan denken en volledig stil liggen voelt hun lijf nog wakker aan.

Oplossing

Dit is lastiger om zelf iets aan te doen. Wat in ieder geval niet helpt is als je voor het slapen gaan je lichaam nog activeert. Dus geen TV voor het slapen, mobiele telefoons en computers minimaal een uur voor het slapen gaan uit en eventueel nog een rustige avondwandeling maken.

Als je eenmaal in bed kun je niet veel meer doen. Sommige mensen vallen makkelijk in slaap als ze op hun buik liggen (dit is de Yin-kant van het lichaam). Of drink eventueel nog wat water, ook dat kan de Yin versterken.

Beide vormen van slapeloosheid zijn in de meeste gevallen goed te behandelen met acupunctuur. Wilt u weten of u ook geholpen kunt worden met acupunctuur, neem dan contact met ons op of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Waarom je toch weer terugvalt als je vooruit gaat

Ken je dat? Je gaat een stap vooruit, en meteen val je ook weer een stap terug. Het is niet dat je niet graag genoeg wilt, ook al willen veel goeroes je dat doen geloven.

Het ligt aan de automatische patronen die je hebt opgebouwd in je leven. En als je die al opgelost hebt? Dan ligt het waarschijnlijk aan nog meer oude patronen…

Lees verder

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder