Zorgen moet je doen | Vrij Leven | Gezond omgaan met emoties

Zorgen moet je doen

Vrouw die zich zorgen maakt

Op een poster van Loesje zag ik ooit staan: “Zorgen moet je doen, niet maken.”

En dat is wel een mooie beschrijving. Als je doet is de energie van deze emotie in beweging, terwijl als je zorgen maakt, dan stagneert het juist.

Zorgen is een geweldige emotie. Zolang je hem op de goede manier gebruikt. En dat betekent voornamelijk dat de energie moet blijven stromen. Want dit is een emotie waarin je makkelijk kunt blijven hangen. Waarin je jezelf kunt verstoppen.

 

Nadenken: Scheiden van zuiver en onzuiver

Zorgen hoort bij het Aarde element. En die heeft voornamelijk te maken met de spijsvertering. Met het verteren van alles wat je tot je genomen hebt en dat te scheiden in zuiver en onzuiver. Fysiek gezien in voeding en afval, mentaal gezien in hoofdzaken en bijzaken.

Als deze energie goed functioneert, dan kun je je perfect concentreren. Je kunt focussen op een probleem en het van alle kanten analyseren.

Maar je voelt ook haarscherp aan waar je je wel druk over moet maken en waar over niet. Je voelt precies aan wat de hoofdzaken zijn in je leven en wat de bijzaken zijn.

En je voelt precies aan wanneer je ergens genoeg over nagedacht hebt en het tijd is voor actie.

Want anders wordt het piekeren.

En dat is juist waar sommigen mensen veel in blijven hangen. Nadenken is geweldig. Het is een proces waarbij je alles wat je tot je genomen hebt verteert. Je bereid je voor op de te nemen stappen. Als je dit deel overslaat, zul je geheid fouten gaan maken in het volgende deel.

Zonder goed na te denken, zonder kritisch te zijn, zonder voorzichtig te zijn, doe je dingen die juist niet goed voor je zijn.

 

Zorgen is verbinden

Het is ook het zorgen voor anderen. Of in de negatieve zin, het zorgen maken voor anderen. Het heeft op die manier ook een functie in onze samenleving. Juist door te zorgen voor elkaar maakt dat we een samenleving zijn. Anders zouden we alleen maar mensen zijn die toevallig in dezelfde omgeving rondlopen.

Maar waarom blijven we hier dan in hangen? Het kan zijn dat je gewoon teveel op je bordje hebt. Als je letterlijk teveel op je bord hebt gehad zit je soms zo vol dat je het ook niet meer kunt verteren. Zo werkt het mentaal gezien ook.

Het kan ook zijn dat je hier in blijft hangen door een gebrek aan woede. Woede is de daadkracht of drive die je in beweging brengt. Als die emotie er bij jou niet mag zijn, zul je ook in piekeren blijven hangen.

 

Zorgen maken is lekker veilig

Maar het is ook gewoon heel lekker om hier in te blijven hangen. Het is namelijk veilig. Als je kunt blijven piekeren, zul je niet falen. Je doet namelijk niets in de echte wereld. Je blijft alleen maar in je hoofd zitten en hoeft niet naar buiten toe.

Zodra je een eerste stap zet buiten je eigen gedachten, zou er iets kunnen gebeuren. Er kan iets fout gaan, of iemand kan er iets van vinden. Dat laatste is voor veel mensen vaak nog erger dan het eerst.

In die zin kan de emotie angst je ook in het piekeren houden.

Een andere reden is om je verdriet niet te hoeven voelen. Zolang je lekker in je ratio kunt blijven, lekker kunt blijven nadenken, hoef je niet te voelen.

 

Stoppen met nadenken

Op die manier kun je alles helemaal kapot analyseren en jezelf met al je oude emoties en ervaringen volledig begrijpen, zonder ooit een van die emoties te hoeven voelen.

Dat is ook de reden dat een volledig mentale aanpak van je klachten meestal alleen een tijdelijk resultaat geeft.

Terwijl het mentale deel juist ondersteunend kan werken bij je heling. Hoe beter je jezelf begrijpt, hoe makkelijker het ook is om alle in perspectief te plaatsen, en hoe makkelijker het is om door te voelen naar welke emoties ergens achter zitten.

Maar dan moet het nadenken wel in balans zijn met het voelen. Kortom, dan moet je zorgen doen! … niet maken.

 

Dit artikel is afgeleid van een van de hoofdstukken uit mijn boek “Vrij Leven – Los van stress en oude patronen”. Lees hier meer over dit boek en hoe ontdek gaaf eerdere lezers het vonden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders