Waarom je toch weer terugvalt als je vooruit gaat

Je kent het wel. Je bent lekker bezig, goed jezelf aan het ontwikkelen. Hebt doelen gesteld en in eerste instantie lijkt het ook goed te gaan. Maar toch val je weer terug.

Toch schiet je weer terug in je oude patronen, of schiet je door en bereik je niet wat je wilt bereiken.

De meeste goeroes zullen je dan zeggen dat je het niet graag genoeg wilt bereiken. Je bent niet eager genoeg.

Maar dat is onzin.

Als je alleen maar iets heel graag hoeft te willen, zou er ook geen burn-out bestaan en zou ieder klein kind de hele dag snoepjes krijgen.

Je onbewuste patronen houden je tegen

Wat houd je dan tegen? In eerste instantie natuurlijk je onbewuste patronen. De automatische patronen die jouw reactie en jouw gedrag bepalen.

Als je nooit het gevoel hebt gehad dat je waardevol bent, zul je dit ook uitstralen. Dan kun je wel besluiten er nog veel harder voor te werken, maar zolang te zien is dat jij er zelf niet in gelooft kun je doen wat je wilt, maar je resultaat zal er niet zijn.

Dus ga je aan de slag met je eigenwaarde. Via coaching, acupunctuur, opstellingen en als je echt de diepte in wilt, de Aser-methode, ben je op zoek gegaan naar de triggers van je automatische patronen.

En hoera! Na diep zoeken in jezelf heb je je oude emotionele patronen mogen ervaren en los kunnen laten. Je bent helemaal klaar om de wereld te veroveren!

Maar dan nog kom je niet waar je wilt zijn.

Nog meer patronen

Wat houdt je dan nog tegen? Je hebt de trigger van je oude patroon los gelaten, dus je zou nu gelukkig en succesvol moeten zijn toch?

Het probleem is dat er vaak nog meer patronen aanwezig zijn. In dit voorbeeld, je hebt eindelijk het gevoel dat je waardevol bent, je wilt heel graag succesvol zijn. Of dat nou die nieuwe stap in je carrière is, een eigen bedrijf,of iets anders, maar nog steeds bereik je het niet...

Dan is er meestal een ander patroon die je tegenhoudt. Je wilt succesvol zijn, maar wilt niet dat anderen je beoordelen (is er een die ik vaak zie bij mijn cliënten). Of je wilt succesvol zijn, voelt dat je waardevol bent, maar wilt niet dat jouw succes ten koste gaat van een ander.

Patroon opgelost maar nog geen verschil

Een cliënte van me had dit heel sterk. Ze had een eigen praktijk en vroeg een veel te laag tarief voor de waarde die ze bood. Ze durfde geen hoger tarief te vragen, omdat ze dacht dat ze het niet waard was. Dus het eerste waar we aan gingen werken was haar eigenwaarde. We zijn op zoek gegaan naar de eerste ervaringen waarin dit patroon ontstaan is en ze heeft de emotionele triggers los kunnen laten.

Dus durfde ze een hoger tarief te vragen.

Ze vroeg zelfs het dubbele van wat ze eerst vroeg. Gezien de waarde die ze haar cliënten bood helemaal terecht.

Maar in plaats van dat ze hier van kon genieten, had ze zo sterk het gevoel dat ze haar cliënten te kort deed, dat ze twee keer zoveel tijd aan haar cliënten ging besteden. Dus uiteindelijke zat ze nog steeds op hetzelfde uurtarief.

Dus zijn we op nieuw de diepte in gegaan. Haar eigenwaarde was sterk, maar ze had nog de overtuiging dat als ze geld van haar cliënten krijgt, dat haar cliënten dan te kort hadden. Alsof haar cliënten door haar geld te geven niets meer over zouden houden.

Ze voelde zich verantwoordelijk voor de financiële staat van haar cliënten.

Elke stap geeft een nieuwe kans

Elke keer dat je een stap vooruit neemt is super!

Maar één stap vooruit, betekent nog niet dat je er bent. We hebben niet slechts één patroon wat ons tegenhoudt. We hebben er honderden. Sommige helpen ons verder, sommige houden ons tegen. Maar je komt er pas achter wat je tegenhoudt als je iets gaat doen. Als je uit je comfortzone komt.

Dan kom je erachter of je vooruit gaat, blijft stilstaan of achteruit gaat.

Ga je vooruit... dan is het super!

Blijf je stil staan of ga je achteruit, dan heb je een kans. Een kans om opnieuw de diepte in te gaan en te ontdekken wat er nog meer zit.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

 

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder

Waar focus je op?

Of je het nu hebt over stress, over je droomleven bereiken, of over doorbreken, alles komt neer op de patronen die je hebt.

De automatische patronen die bepalen hoe je emotioneel en mentaal
ergens op reageert. Die uiteindelijk je gedrag bepalen, en daarmee ook
je resultaat. Maar waarom schiet je steeds in die patronen? -> focus.

Lees verder