Waar focus je op? | Vrij Leven

Waar focus je op?

Omgeving gezien door een andere lens geeft een ander beeld

Of je het nu hebt over stress, over je droomleven bereiken, of over doorbreken, alles komt neer op de patronen die je hebt.

De automatische patronen die bepalen hoe je emotioneel en mentaal ergens op reageert. Die uiteindelijk je gedrag bepalen, en daarmee ook je resultaat.

Als je die patronen wilt doorbreken, als je van je stress af wilt, over angsten heen wilt komen, wilt doorbreken naar je droomleven, dan zul je de bron van die patronen moeten veranderen.

En dat zijn de emotionele herinneringen die je hebt opgebouwd. Het is jouw wereldbeeld van wat er mogelijk is in het algemeen en wat er mogelijk is voor jou. Alle ideeën die jij hebt over hoe dingen horen, wat normaal is, wat eerlijk is, zijn allemaal alleen maar ideeën.

Dus laten we die ideeën eens gaan veranderen…

Dat zou makkelijk zijn hè, als we gewoon nu besluiten dat we ineens een ander wereldbeeld hebben.

Helaas lukt dat niet zo makkelijk.

 

We doen het onbewust

Het zijn niet onze bewuste ideeën, maar de ideeën uit ons onderbewustzijn waar we het hier over hebben.

Om die te veranderen kun je twee dingen doen (en het beste is als je ze allebei doet).

Je kunt de oude ideeën loslaten door de emotionele herinneringen omhoog te halen en los te laten. Dit zijn de onderdrukte emoties die je weer gaat voelen en vervolgens laat gaan.

De andere is om te ervaren dat de wereld anders is dan je dacht.

 

De wereld is niet zoals je denkt

Een makkelijk voorbeeld:
Als je altijd geloofd hebt dat de wereld rond is, maar op een dag sta je naast het einde van de wereld en zie je dat het water voorbij de rand gewoon naar beneden stort in het niets, dan zal jouw wereldbeeld echt wel veranderen.

Een ander voorbeeld:
toen Epke Zonderland voor het eerst een viervoudig vluchtelement deed op de Olympische Spelen, zagen zijn mede turners ineens dat dat mogelijk was. Hiervoor geloofde niemand dat het kon. Maar op het WK daarna waren er nog 4 die het deden. Die het dus ineens ook geloofden.

Het lastige hierbij is echter je FOCUS.

Je kunt naast de rand van de wereld staan en toch die rand niet zien.

Je focus bepaalt namelijk wat je ziet.

Je hebt een automatisch filteringssysteem wat ervoor zorgt dat je niet alles ziet. Je ziet alleen waar je je op focust.

 

Focus maakt blind

Heb je ooit gehad dat je een boek aan het lezen was, iemand zei wat tegen je en je hebt blijkbaar antwoord gegeven… maar je hebt zelf geen idee wat je gezegd hebt?

In mijn praktijk vraag ik altijd of mensen de jas aan de kapstok zien terwijl ze naar mij luisterden. Voordat ik het vroeg zagen ze de jas niet, maar op het moment dat ik het benoem merken ze dat hij gewoon in hun zicht hangt.

Deze filtering gaat heel ver.

We kunnen samen naar hetzelfde verhaal luisteren, maar twee heel verschillende dingen horen. Als jij een positief idee hebt over de spreker hoor je allemaal geweldige dingen, terwijl als ik een negatief idee over hem of haar heb, hoor ik helemaal geen geweldige dingen, maar hoor ik alleen hoe zelfvoldaan hij is.

Wil je jezelf veranderen, moet je dus ook leren om je focus te veranderen.

 

Focus kan je blik openen

Gelukkig kun je elk moment kiezen waar je je op focust.

Het enige probleem is dat je dit meestal onbewust doet. Over het algemeen denk je er niet eens aan om je focus bewust aan te passen.

Dus je moet hier een gewoonte van maken. Een vast moment waarop je even heel bewust bepaalt waar je op focust.

Een van die momenten is je dagstart.

 

Start je dag met de juiste focus

Als je je dag begint met een bewust ingestelde focus, zul je merken dat je die hele dag anders beleeft.

Dat is waarom mijn ochtendritueel zo belangrijk voor me is.

En ik bedoel niet dat ik eerst een cappuccino wil en ab-so-luut een vers croissantje er bij moet hebben.

Ik bedoel dat ik de dag start door eerst mijn staat te veranderen. Ik zet mijn lichaam aan door fysieke oefeningen te doen. Voor mij zijn dat Wing Chun (vechtsport) oefeningen, maar Yoga is ook prima.

Daarna doe ik een ademhalingsoefening voor meer energie, zodat ik helemaal klaar ben om aan mezelf te werken en mezelf te veranderen. Want als je geen energie hebt, zal alles wat je doet ook geen resultaat hebben.

En als laatste een dankbaarheidsoefening.

En dat is letterlijk wat de naam zegt. Een oefening in dankbaarheid. Dankbaarheid is de beste emotie als je jezelf wilt veranderen.

Niet alleen zorgt dankbaarheid dat je stress vermindert, het zorgt er ook voor dat je een optimale filtering krijgt die ervoor zorgt dat je alleen mooie dingen binnen laat komen.

Wil je veranderen?
Verander je focus.
Leg je focus op dankbaarheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders