Snel moe in een drukke omgeving?

Snel moe in een drukke omgeving?

Misschien herken je het wel: je gaat even met een goede vriend(in) bijpraten in een gezellig koffietentje en het lukt je maar niet om te focussen op wat ze zegt. Zodra je thuis bent ben je helemaal uitgeput. Of: je zit op je werk in een kantoor met meerdere collega's. Op de dag dat ze allemaal aanwezig zijn krijg je niets af en ben je rond de middagpauze al helemaal op.

Voor mensen die in een burn-out zitten of overspannen zijn is dit helaas normaal. Zodra er teveel prikkels tegelijkertijd zijn kost dit veel te veel energie.

Hoe komt dit?

Als je stress hebt, gaat je lichaam in een maximale activatie. Zie het als een soort alarmstand. Je hartslag gaat omhoog en je maakt adrenaline aan. Je motor draait op volle toeren, zodat je meer kan presteren dan anders. Tegelijkertijd wordt je filtering ook veel minder. Elke prikkel om je heen komt nu binnen en wordt verwerkt alsof het de hoogste prioriteit heeft.

Evolutionair gezien is dit heel nuttig. Ik leg het altijd uit als volgt. Stel je voor dat je op de savanne staat, en ergens is een leeuw, maar je weet niet waar. Elk takje dat kraakt, elk blad dat beweegt, elk licht, geluid of geur kan de leeuw zijn. Niets mag je missen, dus elke prikkel moet gergistreerd en beoordeeld worden.

Logisch dat je na een half uur helemaal uitgeput bent.

Dit mechanisme is heel nuttig in stress-situaties. Maar als je in deze stand blijft staan door voortdurende stress, of door te weinig ontspanning, dan raak je vanzelf overprikkeld en vermoeid.

Herken jij dit bij jezelf, dan is het waarschijnlijk hoog tijd dat je hier iets aan gaat doen. Soms is een vakantie voldoende, of gewoon meer ontspannen, maar soms ben je echt toe aan wat meer begeleiding. Neem bij twijfel contact op voor een kennismaking en we kunnen samen bespreken wat jij nodig hebt.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Waarom je toch weer terugvalt als je vooruit gaat

Ken je dat? Je gaat een stap vooruit, en meteen val je ook weer een stap terug. Het is niet dat je niet graag genoeg wilt, ook al willen veel goeroes je dat doen geloven.

Het ligt aan de automatische patronen die je hebt opgebouwd in je leven. En als je die al opgelost hebt? Dan ligt het waarschijnlijk aan nog meer oude patronen…

Lees verder

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder