Het gevaar van Vreugde

Queen zei het al ‘too much love will kill you.’. Ook vreugde kan een negatief effect hebben op je systeem. Maar zoals bij elke andere emotie, is de emotie zelf niet positief of negatief. Het gaat er om in welke mate hij aanwezig is en, vooral, of je hem er kunt laten zijn en ook weer kunt loslaten.

Vreugde is een geweldige emotie. Het geeft lichtheid aan je leven. Het haalt de scherpe kantjes eraf. Vreugde kan soms echt voelen als een zon die nog even doorbreekt aan het eind van een lange grijze druilerige dag. Vreugde geeft energie. Het is een opwaartse beweging die een nieuw perspectief op de dingen geeft.

Tenzij je erin blijft hangen natuurlijk.

Oprechte Vreugde

Vreugde krijgt een negatief effect als je erin blijft hangen of als je hem onnatuurlijk creëert. Als je doet alsof je vreugde voelt, terwijl er nog een andere emotie achter zit.

Het kan dan omslaan in een soort manische vreugde. Het voelt dan dwingend. Je herkent het misschien wel bij mensen die manisch depressief zijn of psychotisch. Die kunnen een vreugde weergeven die bijna eng is om te zien. Een heel harde vreugde, waar vreugde eigenlijk heel zacht hoort te zijn.

Vanuit de elementen gezien, hoort vreugde bij het vuurelement en bij het hart. Het hart is niet alleen het orgaan waar je vreugde aan gekoppeld is, maar is daarnaast ook de plek waar alle emoties ervaren worden.

In de vijf elementen is het hart waar de bezieling (Shen) zit. En is het gekoppeld aan de nieren (waterelement), waar de Jing zit.

De Jing is de basis. Het is je plek hier op aarde. De Shen is, nou ja, letterlijk je bezieling. Het is dat wat je verandert van een overlevend organisme in een mens die leeft, liefheeft, verbonden is en creëert!

Te vurige Vreugde

Het vuur van het hart hoort af te dalen naar het water van de nieren om dit te verwarmen, zodat de stoom (energie) het hele lichaam kan bereiken en voeden. Het water dient vervolgens op te stijgen naar het hart om het vuur te koelen, zodat je niet emotioneel opbrandt, manisch of losgeslagen wordt.

Want dat is wat snel kan gebeuren als je in vreugde blijft hangen, of als vreugde dwingend wordt. Je gaat op een losgeslagen manier leven. Emotioneel gezien, heb je geen aandacht meer voor wat alles wat het met je doet. Het hart, die al jouw emoties dient te ervaren, sluit je af. Niet door niets meer te voelen, maar door vast te houden aan vreugde.

Uiteindelijk wordt je leven hier altijd armer van. Je gaat steeds minder écht ervaren, waardoor de waarde van alles ook minder wordt. Vriendschappen en liefde worden oppervlakkiger en je stompt gewoon langzaam af, terwijl je zelf het gevoel hebt maximaal te leven.

Vreugde is mooi. Maar zoals alle emoties, mag het er gewoon zijn, maar mag je het vervolgens ook weer loslaten.

Alle emoties hebben hun tijd

Als je echt in balans bent met jezelf, mogen al je emoties er zijn. Je kunt je boos of verdrietig voelen en hier helemaal vrede mee hebben. Hoe makkelijker je je emoties er kunt laten zijn, hoe meer je ook gaat voelen. Je emoties ervaar je sterker, maar je hebt er geen last van. Tot je op het punt komt dat je merkt dat je verdrietig, boos en blij tegelijkertijd bent en er volop van kunt genieten dat je leven zo kleurrijk is geworden.

En dat zorgt voor een goede Jing (basisenergie), een goede Shen (bezieling) en dus ook een goede en krachtige Qi. Wat ik daarmee bedoel? Simpel: Als je Shen en Jing verbonden zijn, ben je in staat om alles voor elkaar te krijgen. Als je Bezieling (Shen) gesteund wordt door een goede basisenergie, een goede wortel (Shen), ontstaat een grote levenskracht (Qi).

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

 

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Waarom je toch weer terugvalt als je vooruit gaat

Ken je dat? Je gaat een stap vooruit, en meteen val je ook weer een stap terug. Het is niet dat je niet graag genoeg wilt, ook al willen veel goeroes je dat doen geloven.

Het ligt aan de automatische patronen die je hebt opgebouwd in je leven. En als je die al opgelost hebt? Dan ligt het waarschijnlijk aan nog meer oude patronen…

Lees verder

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder