De waarde van Woede

Woede, of boosheid is een emotie die in Nederland er niet hoort te zijn. Het is volgens velen een negatieve emotie. Veel mensen zeggen zelfs dat ze bijna nooit boos zijn, en zijn daar nog trots op ook. In dit blog wil ik je de waarheid over woede vertellen en je laten zien dat woede niet alleen noodzakelijk is, maar ook een heel goede kracht.

Is woede negatief?

Woede wordt vaak gerekend tot de negatieve emoties. Vanuit die gedachte zou alleen vreugde een positieve emotie zijn. Woede of boosheid wordt al gauw geassocieerd met agressiviteit of geweld. Iets wat natuurlijk niet past in een beschaafde samenleving als de onze.

Sterker nog een beetje boos gedragen past al niet eens in onze cultuur. Als je in Italië iemand op straat een discussie ziet voeren, komen er al snel grote armbewegingen, een duidelijke mimiek en stemverheffing bij. In Nederland daarentegen, als we iemand zo op straat zien denken we al gauw dat die persoon ongepast is. En bij vrouwen is het nog erger, daarvan vinden we al helemaal dat die zich niet boos mogen gedragen.

Dat is meteen een van de redenen waarom we die emotie veel te snel onderdrukken. Het hoort niet. We vinden woede een slechte emotie. Het is destructief, of overdreven. En vaak denken we dat het toch niets uit haalt.

Dus voelen we woede maar niet.

Woede hoort er bij

In de traditionele Chinese Geneeskunde denken we hier wat anders over. In de acupunctuur is woede een van de vijf grote emoties die elk gekoppeld zijn aan een ander element of fase. Wij bestaan uit alle vijf van die elementen. Beter gezegd wij gaan continu door al die vijf fasen.

Net zoals de seizoenen elkaar af horen te wisselen, zo horen de vijf fasen zich ook af te wisselen in ons lichaam. Ze horen met elkaar in balans te zijn en elk element hoort te kunnen stromen. Met andere woorden: ook woede hoort er gewoon bij en hoort vrij te kunnen stromen.

Als je nooit boos bent, betekent dit eigenlijk dat je niet in balans bent. Het is voor een acupuncturist net zo raar om te horen als dat je zou zeggen dat al je organen perfect functioneren, maar je je lever nooit gebruikt, want je vindt dat dat niet hoort.

Woede creëert

In de vijf elementen hoort woede bij het element Hout en bij het seizoen Lente. Hout staat voor beweging, voor vrij kunnen bewegen in alle richtingen. Als je kijkt naar de lente, dan is dit de fase waarin alles omhoog komt. Waarin zaadjes tegen de weerstand van de grond in omhoog komen en uiteindelijk tot bloei komen.

Dat is wat woede ook doet. Geef het even een andere naam. Noem het drive of drang, en het klinkt meteen een stuk positiever. Dat is wat woede is, de beweging om je eigen ruimte te creëren, om je eigen ruimte in te nemen. Om nieuwe mogelijkheden of ideeën te creëren. De kracht om een beweging te starten.

Woede is de kracht om je eigen ruimte te creëren, om je eigen ruimte in te nemen.

Stel je nou eens voor dat zo'n zaadje in de lente zou zeggen, laat dat omhoog komen maar zitten, want ik vind dat dat niet hoort...

Een man met een missie

Een mooi voorbeeld van positieve woede was Martin Luther King. Die man had een drive. Hij was boos. Boos over het onrecht dat in zijn ogen een heel volk aangedaan werd, zowel gekleurden als blanken.

En die boosheid gaf hem een drive. Een drive om een land en daarmee de hele wereld te veranderen.

Stel je nou eens voor dat hij had gezegd: "Laat maar zitten. Ik vind het overdreven om boos te zijn." Of: "het haalt toch niets uit."

Als hij niet boos was geworden, hadden we die gigantische vooruitgang in onze samenleving ook niet gehad.

Zonder woede geen vooruitgang

Woede is een essentiële emotie. We kunnen niet zonder. Het is een geweldige bron van kracht die ons helpt om in beweging te komen. Die ervoor zorgt dat we ons maximaal ontplooien en daardoor een groter bijdrage aan de wereld om ons heen kunnen doen. Maar dan moet je hem er om te beginnen wel laten zijn. Je moet hem voelen.

Zonder woede geen ruimte. Zonder woede geen creatie. Zonder woede geen vooruitgang.

En sterker nog, zonder woede wordt je lichaam ook langzaamaan ongezonder.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder

Waar focus je op?

Of je het nu hebt over stress, over je droomleven bereiken, of over doorbreken, alles komt neer op de patronen die je hebt.

De automatische patronen die bepalen hoe je emotioneel en mentaal
ergens op reageert. Die uiteindelijk je gedrag bepalen, en daarmee ook
je resultaat. Maar waarom schiet je steeds in die patronen? -> focus.

Lees verder