Angst om te leven

Angst is misschien wel de meest basale emotie die er is. Het hoort bij het Water element. Water staat voor het begin en het einde van het leven. Dus je kunt je wel voorstellen dat angst dan ook alles met leven en dood te maken heeft.

Het is de emotie die ons beschermt tegen bedreigingen. Als je recht tegenover een hongerige leeuw staat is angst best nuttig. Of als je bovenaan een klif staat is angst de emotie die je beschermt tegen even er in springen om te kijken of je kunt vliegen.

Verbinding met het leven

Op een dieper niveau is het angst wat je verbindt met het leven zelf. Angst of vertrouwen, want op dat niveau zijn die twee emoties gelijk.

Het rare is namelijk dat er mensen zijn die bewust angst opzoeken om het gevoel te krijgen dat ze leven. Sommige mensen hebben angst nodig, omdat ze anders niet volledig verbonden kunnen zijn met het leven.

Van die thrillseekers die uit helikopters op berghellingen springen met hun snowboard en dan voor de lawine uit proberen te boarden.

Of van die types die van een gebouw van 200 meter af parachute springen (en dan maar hopen dat hun chute net snel genoeg opengaat).

Waarom doen ze dat? Ze hebben het nodig om zich verbonden te voelen.

En we doen dit allemaal wel eens. Misschien springen we niet allemaal uit een helikopter op een piste, maar we gaan wel in de achtbaan. En dan het liefst die ene achtbaan die we net wel, net niet durven. Zodat achteraf de adrenaline door ons lijf giert en we het gevoel hebben maximaal te leven.

Jing

Het heeft allemaal te maken met Jing. Jing is ene begrip in de Chinese Geneeskunde wat in de opleidingen zwaar onderbelicht is. De meeste acupuncturisten hebben slechts een basisbegrip hiervan.

Jing is de energie die ons verbindt met het leven.

Meestal wordt het als volgt uitgelegd: Jing is de voortplantingsenergie. Het is de energie die je van je ouders meekrijgt en aan je kinderen doorgeeft. Het is de energie die je verbindt met je ouders en met je kinderen.

Sterker nog, het is de energie die je verbindt met alle mensen om je heen. Het sterkst voel je die inderdaad et je bloedverwanten, maar uiteindelijk kun je die verbinding met alle mensen voelen. En uiteindelijk zelfs alle dieren en planten ook, want het is de energie die je verbindt met het leven zelf.

Laat ik het zo uitleggen: je loopt buiten en ineens gaat het regenen. Als je een zwakke Jing hebt denk je dit: “Oh nee, wat vreselijk!” Je steekt een paraplu op en “Wat erg, en ik heb ook nog de was buiten hangen, wat moet ik nu?”

Bij een sterke Jing reageer je anders: “Goh, het regent.” Je steekt een paraplu op, en denkt: “Als ik thuis kom ook maar even de was binnen halen.”

Bij een zwakke Jing spreken we van angst, maar bij een sterke Jing van vertrouwen. Eigenlijk zijn dat dezelfde emoties. Jing staat namelijk ook voor de ordening der dingen. Die moet ik even uitleggen…

Alles heeft een positie

Jing staat voor de ordening der dingen. Alles in de wereld heeft een positie en een functie. De aarde draait om de zon, en om zijn eigen as. Dat zijn de basisvoorwaarden voor het ontstaan van leven hier op aarde. Als dat niet meer zo zou zijn zouden wij ook niet meer bestaan.

Dat klinkt als nogal een ver van je bed show, maar het heeft direct te maken met onze Jing. Zoals de aarde een plek heeft in het Universum, hebben wij ook een plek. Of beter gezegd een positie. Je hebt een positie als mens in ons ecosysteem, je hebt een positie als kind van je ouders, je hebt een positie in de lijn van al je voorouders en uitstrekkend naar al je nakomelingen.

Je hebt een positie hier op aarde. Je neemt een belangrijke plek in in het leven. Misschien zie je zelf niet hoe belangrijk je bent, maar je bent het. Je bent ook weer niet uniek, want we nemen allemaal een bijzondere positie in.

Maar hoe bewuster je bent van jouw positie, hoe meer je beseft dat je een plaats hebt en verbonden bent met al het andere om je heen, hoe sterker je vertrouwen.

Hoe sterker je vertrouwen, hoe sterker je verbinding met het leven.

Hoe sterker je verbinding met het leven (je Jing), hoe makkelijker je alles kun accepteren. En dat is het begin van alle verandering. Als je niet kunt accepteren dat je in een bepaalde situatie zit, zul je die situatie ook niet kunnen veranderen.

Verandering begint bij acceptatie

Je moet weten wat je beginpunt is voordat je actie onderneemt. Als je naar Barcelona wilt, maar je weet niet waar je nu bent, welke richting moet je dan op lopen?

Elke vooruitgang begint met acceptatie van de huidige situatie.

En dat is het probleem met angst. Angst is de emotie die vaak de andere emoties onderdrukt. Angst voor de pijn van andere emoties kan er voor zorgen dat je veel oude onderdrukte emoties niet kunt loslaten. Ook tijdens een sessie kan je dit flink tegenhouden in het begin.

Hoe groter je angst voor wat je misschien kunt gaan voelen, beter gezegd, hoe groter je angst voor mogelijke pijn, hoe meer je onbewust tegenwerkt. En dat betekent ook dat de naalden die we zetten veel pijnlijker kunnen voelen.

In de praktijk merk ik dat het moeilijkst stuk tijdens een sessie het stuk is waarin je volop in je angst zit en er niet doorheen durft te stappen. We houden aan onze angst vast. Die angst geeft ons zekerheid. Zolang we angst voelen leven we.

Laat je angst los

Maar juist op het moment dat je die angst volledig mag ervaren van jezelf val je er doorheen en kom je bij datgene waar je bang voor was. En dan blijkt steeds weer dat de angst zelf veel groter was dan hetgeen je bang voor was.

Zodra een cliënt door de angst heen is komt er vaak verdriet, en dat is het moment waar het loslaten begint. Direct vanaf dat moment verminderen hun klachten ook.

Het zijn heftige sessies als je vol in je angst komt te staan, maar het resultaat volgt dan ook snel en je gaat met sprongen vooruit.

Een mens lijdt dikwijls 't meest
Door 't lijden dat hij vreest
Doch dat nooit op komt dagen.
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft.

Door: Bas van Pelt

Deel dit artikel

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Hoe word je gelukkig?

Hoe wordt je gelukkig als je leven niet voldoet aan je verwachtingen?

Heel simpel: door je leven te veranderen, of door je verwachtingen te veranderen. Alleen dan moet je wel weten waar je verwachtingen vandaan komen.

Lees verder

Waarom je niet van je automatische patronen af komt

Het is je al gelukt om bij je oude emoties te komen, ze te ervaren en los te laten. Waarom blijf je dan toch nog vast zitten aan je oude patronen?

In dit blog vertel ik je waarom je nooit vrij komt van patronen.

Lees verder

Waar focus je op?

Of je het nu hebt over stress, over je droomleven bereiken, of over doorbreken, alles komt neer op de patronen die je hebt.

De automatische patronen die bepalen hoe je emotioneel en mentaal
ergens op reageert. Die uiteindelijk je gedrag bepalen, en daarmee ook
je resultaat. Maar waarom schiet je steeds in die patronen? -> focus.

Lees verder