Soms hebben ontspanningsoefeningen geen zin | Vrij Leven

Soms hebben ontspanningsoefeningen geen zin

Ontspannen in een thermaal bad werkt beter

Ontspannen voor gevorderden

Soms ben je zo gestrest dat niets meer helpt om te ontspannen. Je hebt inmiddels een liter kamille thee op en hebt allerlei verschillende ademhalingsoefeningen gedaan, maar je bent nog steeds net zo gejaagd. Hoe kan dit? We leren je toch altijd dat je ademhalingsoefeningen moet doen om tot rust te komen?

Ademhalingsoefeningen zijn ook heel goed. Alleen niet altijd.

Om dit uit te leggen maak ik even een klein uitstapje naar je hersenen. In het midden van je hersenen zit het evolutionair oudste deel, het reptielenbrein. Dit heeft als enige taak: zorgen dat je overleeft. Als je heel gestrest bent (in een heel hoge activatie van je zenuwstelsel zit), dan schiet je reptielenbrein in alarmfase rood. Stel je voor dat er ineens iemand naast je staat die heel hard op een bel aan het slaan is.

Om dit reptielenbrein heen zit het zoogdierenbrein. Hier zitten onze emoties. Als je reptielenbrein in een alarmfase is, zal het zoogdierenbrein de bijbehorende emotie geven. Als je vroeger in stresssituaties altijd bang was, zul je dat nu weer zijn. Was je vroeger boos, dan ervaar je nu woede.

Vervolgens komen we bij het mensenbrein. Hier zitten je gedachten. Als er nu iemand aan de ene kant van je staat die op een harde bel slaat en aan de andere kant iemand die heel hard roept hoe je je moet voelen, denk je ook niet meer helder.

Geen grip op stress met gedachten

Laat ik het heel simpel stellen: “wat is belangrijker, nadenken of overleven?” Je begrijpt dat je reptielenbrein de sturing geeft aan je zoogdieren brein en vervolgens aan je mensenbrein, niet andersom. Je kunt wel denken, ik moet niet gestrest zijn, maar dat heeft geen enkele invloed op wat er in je lichaam gebeurt.

Ontspannen via een omweg

Daarom gebruiken we een omweg om je te helpen ontspannen. Ademhalingsoefeningen zijn daar een manier voor. Alleen soms zit je in zo’n hoge staat van alarm dat dit niet voldoende is.De prikkels die uit je lichaam komen (hormonen die vrij komen, verhoogde spierspanning en hoge hartslag) zijn sterker dan de prikkels die je toedient door rustig te ademen.

Je hebt een sterkere aanpak nodig. Wat dan wel goed werkt is om meer lichamelijk ontspanning te brengen. Dit kan door even heel hard te rennen of te schudden, dan klopt de activatie weer met de prikkels vanuit je lichaam en schakel je weer terug naar een ontspannen toestand.

Andere manieren zijn om te rekken. Als je spieren rekt geeft dit ook een prikkel aan je hersenen, een goede prikkel in dit geval. Yoga: ademen en rekken tegelijk is dan ook een heel goede methode.

Of houd je polsen even onder de koude kraan, of neem een warm bad. Ook weer prikkels die via het lichaam bij je reptielenbrein komen en waarop deze reageert door het alarm stil te zetten.

Conclusie

Ademhalingsoefeningen werken goed, maar zijn soms niet krachtig genoeg. In dat geval pak je een stevigere prikkel. En als dat ook niet meer helpt, is er altijd nog acupunctuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders