Polsdiagnose

Polsdiagnose bij acupunctuur

In de acupunctuur wordt gebruikt gemaakt van de polsdiagnose. Hierbij wordt de hartslag gevoeld in beide polsen. Dit gebeurt op 3 posities die staan voor het bovenlichaam, middenlichaam en onderlichaam. Deze posities komen ook overeen met bepaalde organen.

Van de hand richting de onderarm:

Links

  • Hart, Dunne Darm
  • Lever, Galblaas
  • Nier-Yang, Driewarmer

Rechts

  • Long, Dikke Darm
  • Milt, Maag
  • Nier-Yin, Blaas

Er dient hierbij gezegd te worden dat de Chinese organen niet geheel overeenkomen met de Westerse organen.

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakings-gesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

072 - 82 00 332

Wat voelen we?

Zoals gezegd voelen we de hartslag. We voelen deze zowel links als rechts.

We kijken of de pols oppervlakkig is (weinig druk geven met de vingers op de pols) of diep (veel druk geven). Het beste is als deze precies in het middelste derde deel ligt.

Hiernaast voelen we of de pols strak (gespannen) is, wiry (als een dunne draad) of vol is. We benoemen hiermee de kwaliteit van de pols. De pols kan ook zwak of zelfs leeg zijn. Het verschil tussen deze twee is dat bij een lege pols, je niets meer voelt als je iets meer druk geeft, maar een zwakke pols wel voelbaar blijft.

De pols zegt iets over je energie op DIT moment. Waar de tong een beeld geeft van de afgelopen periode, kan de pols van minuut op minuut anders zijn.

Verschillende Polsdiagnoses

We kunnen ons goed voorstellen dat de polsdiagnose uit de acupunctuur wat vaag overkomt. Hierom zullen we wat voorbeelden geven wat we voel en wat dit kan betekenen:

Strakke Pols
De polsslag voelt strak; alsof je een strak gespannen gitaarsnaar voelt. Dit is een teken van stagnatie van Qi. Het stroomt niet meer vrij door. Als je dit voelt, ben je meestal gespannen en licht geraakt.

Zwakke Pols
De pols voelt veel zwakker dan we mogen verwachten bij iemand met jouw postuur. Dit kan komen doordat de arterie ergens afgekneld wordt. We vergelijken deze dan ook altijd met de pols aan de andere zijde. Een zwakke pols betekent weinig energie.

Oppervlakkige Pols
Bij lichte druk voelen we de pols duidelijk, bij meer druk wordt hij steeds zwakker. In het midden is hij zwakker dan oppervlakkig. De Chinese Geneeskunde zegt dan dat de pols geen wortel heeft. Je voedende energie is zwak. Dit kun je merken aan vermoeidheid, vooral aan het eind van de dag of langere hersteltijd als je een keer slecht geslapen hebt.