Wat zijn meridianen? | Vrij Leven | Acupunctuurpunten en meridianen

Wat zijn meridianen?

Afbeelding van de Long-meridiaan - wat zijn meridianen

In de acupunctuur hebben we het vaak over de meridianen en de acupunctuurpunten. Maar wat zijn dit nu eigenlijk? Zijn het alleen maar energiebanen, of kun je ze ook in het fysieke lichaam terugvinden? Wat is hun werking en hoe gebruiken wij ze om onze cliënten te helpen hun patronen los te laten? Allemaal vragen die we gaan beantwoorden in dit blog 🙂

Laten we beginnen bij het begin. Meridianen zijn de banen waarlangs de energie door ons lichaam stroomt. In de Chinese Geneeskunde zien ze alles als energie. Licht is energie in een ontastbare vorm en je fysieke lichaam is een tastbare vorm van energie. Eigenlijk waren ze Einstein zo’n 3000 jaar voor met de gedachte dat alle massa energie is en andersom.

In je lichaam verdelen ze de energie ook in de meer vaste vormen (botten, spieren, bloed, etc), en de ontastbare vorm, die niet vast te pakken is en ook niet te zien is met onze ogen (deze noemen we Qi). De energie stroomt door je lichaam om al je cellen te voeden en aan te sturen. Dat gaat in het geval van het bloed door de bloedvaten, en in het geval van de Qi door de meridianen.

De meridianen zou je kunnen zien als de rivieren van Qi. Net zoals in het landschap is er overal water (grondwater vind je op elke plek), maar in de rivieren stroomt het meeste.

 

Okee, en wat zijn acupunctuurpunten?

Acupunctuurpunten zijn punten op de meridianen waar je de stroom van de Qi kunt sturen. Door daar te prikken verandert de stroom van Qi in de meridiaan. Je kunt de stroom versterken, verminderen, je kunt zelfs bepalen waar de meridiaan naar toe moet stromen.

Je kunt bijna overal in het lichaam een naaldje prikken. Maar alleen in de acupunctuurpunten heeft dit ook echt ene groot effect op het lichaam.

 

Hoe werkt een acupunctuurpunt dan?

Als je nu in het landschap op een willekeurige plek een gat zou graven, en daar het grondwater weg zou pompen, heb je in het gat en er omheen minder grondwater. Je hebt een lokaal effect, maar niet veel meer dan dat.

Als je daarentegen in een rivier iets zou wijzigen, bijvoorbeeld door een dam aan te brengen, of door een sluis te openen, dan heb je niet alleen effect op dat punt, maar op het hele verloop van de rivier en alle gebieden die door die rivier van water voorzien worden.

Zo werkt het ook met acupunctuurpunten. Als ik een naald zet op een willekeurige plek, dan werkt het op die plek. Maar als ik een naald zet in een acupunctuurpunt, dan werkt het in de hele meridiaan door. En het beïnvloed daardoor ook alle delen van het lichaam die door de meridiaan gevoed worden.

 

Meridianen bestaan niet in de westerse geneeskunde

Het lastige van dit hele verhaal, is dat de westerse geneeskunde alleen erkent wat ze zelf ziet. En aangezien je meridianen niet kunt zien op een röntgen foto, en er ook niet uit kunt snijden kunnen ze ook niet bestaan.

Tja, op die manier zou je ook kunnen zeggen dat de zwaartekracht niet bestaat. Want die is gebaseerd op een natuurkundig deeltje wat niemand ooit gezien heeft of het bestaan van heeft kunnen aantonen. Maar goed, laten we kijken wat we wél weten.

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur. En ondanks dat we de meridianen niet kunnen aantonen volgens de westerse geneeskunde, zien we op hersenscans wel dat er hersengebieden actief worden bij het prikken die niets te maken hebben met de locatie waar je prikt, maar wel met de werking van de meridiaan. Er gebeurt iets wat volgens de westerse geneeskunde niet kan, maar waar de Chinese geneeskunde een duidelijke verklaring voor heeft.

Er is ook veel onderzoek gedaan naar het effect van acupunctuur. En ondanks dat een zo persoonlijk afgestemde geneeskunde niet te vatten is in allerlei standaard onderzoeken blijkt acupunctuur bij heel vaan aandoeningen een beter effect te hebben dan andere interventies.

 

Of bestaan ze toch?

 

Bindweefsel structuren
Foto door Saku Takakusaki

Maar om terug te komen op de meridianen… er is misschien wel iets in het lichaam wat overeenkomt met de meridianen. Een deel van het lichaam wat in de afgelopen 15 jaar steeds meer aandacht krijgt in de reguliere geneeskunde (en bij o.a. osteopaten al veel langer bekend is) is de fascia.

De fascia is het bindweefsel wat alles aan elkaar verbindt. Het is het bindweefsel wat alles op zijn plek houdt. Het zorgt ervoor dat je organen niet onder in je buik terecht komen als je opstaat, maar netjes op hun plek blijven.

En het zit echt overal. Het zit om je organen, tussen je organen, in je spieren, om je spieren, tussen je spieren, om je gewrichten… echt overal.

Dit bindweefsel is stug, maar alleen in een bepaalde richting. Het is geen stuk stof wat overal omheen ligt en wat je alle kanten gelijk op kunt rekken, maar het bestaat meer uit allerlei stuggere banen die elke in een bepaalde richting liggen. Zie het alsof je allemaal touwen hebt, je kunt ze allerlei kanten op bewegen, maar je kunt ze niet oprekken in de lengterichting.

In de foto hiernaast zie je hoe je met zulke structuren hele torens kunt bouwen. Deze toren bestaat uit staven die vergelijkbaar zijn met onze botten en touwen vergelijkbaar met de fascia. Ondanks dat de staven niet aan elkaar zitten, heb je zo toch een hoge toren die stabiel en stevig is.

 

Bindweefsel (Fascia) en meridianen.

Wat blijkt nu als je de lijnen van de fascia (vaak anatomical trains genoemd) vergelijkt met de meridianen? Ze komen voor een heel groot deel precies overeen met elkaar.

Dus er blijkt toch een fysieke structuur te zijn die overeenkomt met de meridianen waarin de Qi stroomt.

 

Leuk, maar wat kun je met de meridianen?

De acupunctuurpunten en de meridianen worden op twee manieren gebruikt. De eerste is voor alles wat op de locatie van meridiaan zit. Bij een schouderklacht prik je punten op de meridianen die over de schouder lopen.

Dat betekent niet dat je op de schouder zelf moet prikken, zolang je maar op de meridiaan prikt. Het kan zelfs een punt op de voet zijn op de Galblaas-meridiaan, want die loopt ook over de schouder.

De andere manier is om ze te gebruiken op basis van het element en het orgaan waar ze bij horen.

Voor de duidelijkheid, als we het over de Galblaas-meridiaan hebben, hebben we het niet over de fysieke galblaas. Dat is helaas een verkeerde vertaling waar we aan vast zitten. Er zit wel overlap, maar dat is slechts voor een deel.

Op die manier kun je de Long-meridiaan aanprikken om de Long energie te stimuleren. Wat eventueel kan betekenen dat je de fysieke longen ook stimuleert, maar vooral betekent dat je de Long-Qi stimuleert.

Zo kun je alle klachten die een mens kan hebben verdelen in de 5 elementen, en via de meridianen behandelen. In principe kun je zo alles behandelen, maar niet in elk geval is acupunctuur de beste aanpak, dus raadpleeg altijd een arts om te checken wat voor jou de beste aanpak is.

 

En wat hebben meridianen dan met je patronen te maken?

Dat is het gave. In de Chinese geneeskunde is nooit onderscheid gemaakt tussen mentaal, emotioneel, spiritueel en fysiek. En om eerlijk te zijn, zo hoort het ook, want er is helemaal geen onderscheid.

Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden. Het Metaal element heeft alles te maken met loslaten. Het is de herfst, het grote opruimen voor de winter en zorgen dat er ruimte is als we weer gaan groeien en bloeien in de lente.

Bij het Metaal element horen de Longen en de Dikke Darm.

De Long-Qi helpt je om oude emoties los te laten. Om al je oude herinneringen door te nemen, de gouden herinneringen er uit te halen en vervolgens de rest weg te gooien. Het is een proces waar verdriet ook bij hoort. Verdriet is in die zin de emotie die je gebruikt om dit proces te kunnen doormaken.

De Qi van de Dikke Darm heeft alles te maken met loslaten in het externe. Dus je controlebehoefte loslaten en alles gewoon laten gebeuren. Leven in overgave.

Als je nu een patroon van controlebehoefte hebt, dan kan ik bijvoorbeeld het 11e punt op de Dikke Darm-meridiaan prikken om je te helpen dit los te laten.

Of het 10e punt op de Long-meridiaan om je te helpen oud verdriet los te laten.

Tijdens een sessie gebruiken we de punten die je nodig hebt om je patronen los te laten, je hart te openen en makkelijker door de lagen in je emoties door te voelen. Zodat je makkelijker bij de kern van je patronen kunt komen en ze los kunt laten.

Het is bij een intake elke keer weer leuk dat ik voordat ik de punten aanraak al aan kan geven welke pijnlijk gaan zijn. De enige reden dat ze pijnlijk zijn, is doordat je op dat patroon vast zit. Als je dat patroon niet hebt, stroomt de energie vrij in de meridiaan en zijn de acupunctuurpunten ook niet pijnlijk.

Heb je wel het patroon, dan kunnen we het met een naaldje of door massage van het punt in beweging zetten. Waardoor het veel makkelijker los komt en jij ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. En daarvoor krijg je de coaching en alle oefeningen in het online deel van het traject wat we bieden.

Wil je weten hoe we jou kunnen helpen? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

 

Zonder dromen geen inspiratie, geen actie en dus ook geen resultaat

Durf jij nog te dromen?

Als kinderen nog klein zijn en je vraagt ze wat ze later willen worden, dan krijg je geweldige antwoorden: “Astronaut, Piloot, Vuilnisman, Wereldkampioen, Transformer…”. Antwoorden die voort komen uit hun dromen en geen enkele last

Lees het volledige artikel

Wat is Hyperventilatie?

Hyperventilatie (ook wel paniekstoornis genoemd) is een heftige stress reactie, waarbij je hartslag omhoog gaat, je sneller gaat ademen en waarbij je verschillende heftige symptomen kunt ervaren. Wie ooit een hyperventilatie aanval heeft gehad weet

Lees het volledige artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders